見到隔離有條純情毒撚比Osmium果班agent撚,真係好好笑

79 回覆
38 Like 2 Dislike
真係乜人都做得agent做得HR
讀既野同做既野完全唔關事
好唔專業
讀Arts做IT agent請作code家
又冇料又串
下次一見已經可以block
酒管都見過
都冇話apply 你主動approach人憑咩要人係電話俾你test?

另外,既然你話“好多”人係咁,即係證明你filter都未做好 係到大海撈針 我做咁耐都未遇過同事係你講咁,正常公司都唔會請呢d人,你遇到咁多呢類人有冇諗過係你唔識搵客?
點解最近咁興專稱跑數狗做agent懶高級咁?
跑數狗就跑數狗啦
識玩嘅撚翻佢地轉頭都得
呢d真係好睇agent手勢

我個senior同department head都比同一個人挖走左
所以我覺得有d agent 都係有料

不過因為我自己報既都有成功有得in/有offer
但經agent幾乎都無成功過
所以So Far我都好抗拒搵Agent
唔係啦,我公司收到Agent forward過黎既都唔係個個都比佢in
間公司應該可以收到3個月人工
但再落到去個agent到可能得返幾%至十幾%
btw佢d title都係亂派
同d sales原理一樣,對客,d title太低級唔好睇
你有所不知
大把IT佬要靠agent開飯
先唔好講對人面試都有困難/唔識面試
好多gov/ha/外資公司的確要靠佢地refer
Agent 至愛sell的IBM,PCCW
我都係做呢行
唔係好覺無咗佢地無飯食
佢地剩係識打黎介紹啲外國伏工
身邊人搵工都係直接搵對家HR/
LinkedIn Glassdoor 咁

外資成日用係無錯
但外資會用白人
唔會搵樓主post個種
呢間嘢流撚到仆街 之前有friend俾佢地水咗入一間公司, 兩個星期就走咗. 呢間嘢介紹親嘅role都係柒
Copy from 隔離post

巴打睇咗佢linkedin?
我懷疑有好多已經冇喺入邊做, background係一樣嗰啲先係仲做緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞