菲林機入門推薦

98 回覆
2 Like 7 Dislike
上面咪講左叫人做research唔好做伸手黨囉 啲人伸完手又唔撚追po 踩親你條尾對唔住囉
講句實體鋪好撚貴都開鳩我波 有病就睇醫生啦 On撚9
八妹點登頂
假黃真黑
喺東昇面前
佢只係小混混唧
大西北曬相可以試下屯門新墟明珠 個人覺得ok
至於買機 真係要睇彩數 ebay 都唔少伏
同一支鏡我買過三間 退三次 又試過
送嚟同相完全唔同又試過
當然 靚靚仔仔又抵都試過

至於推薦 如果係入門想試下
如果135 我覺得第一部平平地玩下先
一機一鏡 長玩入多幾個焦段先揀系統都未遲

Pentax sl m42 機平鏡平 1/1000 快門 夠玩下
Pentax mx k mount 機械快門 但又有測光
Minolta srt 101 有測光 市場上都有啲測光準嘅機 好平
Nikon fm2 呢部就唔洗講 唔怕食炒價 入部無壞
Nikon f2 機械機 as頂我覺得入得過
Nikon f3 你唔怕電子快門 其實個a mode 都幾方便
Canon new f1 有a mode 不過我個人會揀nikon f3
再唔係 有所謂嘅旁軸七劍
仲有堆 hea 影啲嘅 pen 要換鏡有pen f
唔怕煩 可以試下啲摺機 細部 放褲袋都得
zeiss ikon contessa 個人覺得幾抵玩 1000左右
kodak retina iiic 大c 細c 有得換鏡

玩落覺得想玩落去 就可以揀下用咩mount 再入鏡
好捨得 可以leica 135 我個人偏好nikon

再玩落去 可以試下玩120
如果講平玩 bronica 我個人幾鍾意
我有部s2a 有部sqai 一機械 一電子
S2a 個上片會令你覺得好似就斷咁 快門聲仲大到嚇親
下潛式反光板 所以啲鏡好短 不過重

再貴啲就可以諗下 mamiya rb67 rz67
皮腔對焦 方便影啲marco 嘢 但都係大同重
Mamiya 有部 press機 69 值得玩下

當然hasselblad 更好玩
但我個人鍾情 rollei sl66

講住咁多先
m42 mount嘅機真係超抵玩
我都有去明珠沖菲林,不過你覺唔覺得啲色有啲偏紅?
你指曬定掃? 我通常淨沖
沖同埋scan
能當scan 我當index , 我返去再自己翻拍
玩菲林又想型梗係買Leica R
啲價同M機係2個世界嚟
Leica R6.2個價一啲都唔入門,不過值得擁有
半格機畀人鳩影感覺,不過我唔抗拒
垃圾
我會咁覺得 係72 格起碼你hea 多幾格都無乜所謂
半格個菲林放大嘅質素又真係會比36 格差一啲
我無貶低嘅意思 只係個人認為 如果身上得一筒135
半格比36 格更有資格鳩影 如果係想hea 玩
選擇半格可能會啱啲姐
機身我就覺得 R 真係無乜特別
不過佢支apo 180 f2 真係
之前唔識喺imageplayground買咗部N手Konica,後悔中
要性價比就玩Pentax機大姑媽鏡
要質素就contax 系蔡鏡
長線投資保值就一定係入奶
要質感就入中幅

FM2 係好機,不過炒到咁,我寧願玩contax 算
Fujifilm d 120rf 全部都好似好易壞咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞