菲林機入門推薦

98 回覆
2 Like 7 Dislike
入門推薦玩135
機 要睇自己要咩種類
單反 旁軸 傻瓜機
之後先睇價錢 外觀
8000 筆直夠你玩好多組合
我玩緊Pentacon Six Pl
啲立體感係就算依家嘅full frame機(GFX100,A7r4)
都比唔上

利申用緊A7iii
我係個度沖開菲林 又覺得佢好撚黃
但唔知點解有咁多負皮
有朋友都係個度買過機覺得ok
咁去邊度睇先岩
新手一定係入Leica

就算冇毅力最後啪得兩筒菲林
淨係掛住部機係條頸+個紅色logo都知你係top class文青 潮流表表者
啲店員又閪 又唔識野 可能老闆係識野既 但佢又唔係日日係到 啲野又賣得貴 不了
扮下黃其實黑過天真嬌隻鮑
明白晒 謝謝你!
去東昇執部Spotmatic 或者Minolta 101加支50mm鏡都係六百鬆啲,全機械機無電用手機app測光。買幾筒柯達金裝200,炒炒下相就會有進步
Koda m35
東昇都幾好 之前買2手機 老闆當面check過ok 去旅行去到一半有壞 返到去佢話照退錢比我 都真係好人
呢間垃圾中既垃圾嚟 衰過showa

全部都係垃圾機 condition極差
chur到你走唔到焗住買野
冇乜事真係唔好上去 尤其新手
一定俾人劏到一頸血
上網買就少啲機會比人劏不過都係睇運氣
上晒dcfever ebay 台灣露天拍賣 蝦皮 或者日本啲網 個價合唔合理至少有個底
不過寄運有一定風險

香港間間鋪都唔老實, 貴就一定

要買貴野不如去陳烘 至少大把機比你睇 間鋪又大又有得坐

個時同你一樣學玩菲林無從入手, 走去陳烘問有冇 FM2 個阿姐係咁話FM2唔值 叫我買大F F2 nikkormat
最後覺貴咩都無買 佢都無chur我買

返正題 新手睇你要全手動機械機定電子機

機械機就你控制晒所有野, 入電有測光, 不過未必準/未必用到 快門都未必準 視乎部機 condition . 要用啲時間去摸索用咩光圈快門組合去影一張正常曝光嘅相

電子機就無電無得玩/得返一兩檔快門用 不過有A mode/ P mode 幫下手 年代新啲又會多電子輔助失敗率無咁高

諗好玩機械定快門, 就睇你想玩咩鏡/牌子

無牌子喜好就canon nikon
最多二手機鏡, 啱晒扮文青 入坑退坑都容易
不過炒價就食硬

一係就諗下自己想影人定景/玩咩焦距, 再決定買邊支鏡 先再搵嗰個牌子有咩機鏡
不過有時你比得起錢都買唔到某枝鏡
夠Minolta cle 一機一至兩鏡?
實體鋪冇唔貴 人工 燈油火蠟 租都要錢
啲機點會唔貴
係囉 人工燈油火蠟又有租 賣啲貴既壞機就合情合理 又黃店 你買埋我嗰份啦手足
師兄應該都係想叫佢上網買姐
想平又唔ebay, 又唔格價
開名比人小打手
伸手黨自己research啦
其實上面早幾個回覆已經有師兄覆左要點 成大篇文 啲人po又唔追下下都問 但showa啲壞機都出名啦 唔好話佢黑唔黑店 買野之前做research好正常啫 search機同鋪就基本啦
我仲以為淨係蘇華先有人吹奏
點知
屌講實體鋪全部都貴都唔撚得 又唔係講咩好說話 痴線
屌叫人幫襯又唔得 痴撚線
佢問邊間鋪好 我話間間香港鋪都好貴 又會踩親你條尾 我又冇撚開名 又冇講邊間黑

你係咪唔撚識野 畀人水鳩過嚟呀而家聽咩都un耳呀 話撚知你邊間鋪都係貴 壞唔壞我就唔撚知未撚買過唔會人講我又講

好心買機就自己做功課啦 咩功課都唔做 搵埋link畀你畀埋錢送埋畀你好唔好? 咁嘅心態去邊買都會炒車啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞