(年經) 脫墨

722 回覆
8 Like 2 Dislike
有呀 好似暗瘡紅紅地咁
要差唔多成個幾月先冇咁紅
之後有無搽除疤膏
今日去左脫墨,可能因為疫情所以少啲人,診症加麻醉加脫兩個鐘搞掂,而家等傷口埋口睇下咩樣先
破咗幾多費
埋單10000,一粒大3粒細,大要聯針
醫生有冇話有咩要注意?例唔好曬太陽個啲
淨係叫唔好多手咁快r結招既地方,食嘢都唔洗特別介口
祝絲打愈嚟愈靚
呢幾日特登留係屋企,唔出街就唔洗戴口罩,等皮膚透多啲氣,唔知會唔會快啲好
我都琴日脫咗,打算聽日照去行山
埋單幾錢?行山會出汗好似對傷口唔好
做完就靚靚
3mm墨但有毛加突起係咪會貴啲 好憎自己粒墨但又好貴 想知少少大約個價有個心理準備
Lm
相隔幾個月,終於有時間再黎分享下。利申:我係完全冇戒口,咩都照食嘅。

做完第一個星期都係keep住會有少少血,但去到第8日已經好好多,每日沖完涼就換膠布,睇到係埋緊口嘅。

去到第15日撕開膠布清潔時發現有塊好似死皮嘅野,用酒精濕紙巾輕輕抹下就甩左。

第18日約左去拆線,準時10:45a.m.去到,果然就唔洗等喇!鍾醫生首先就睇下個傷口埋成點,然後話傷口下半部未埋得曬口,所以今次只會幫我拆左上面條線,要一星期後再黎過。拆線係好快同完全唔痛嘅,拆完再貼半塊膠布就走得。

拆線之後明顯會有條線嘅印,第20日又有D好似死皮嘅野,同我本來預計會有嘅焦唔同,都係用酒精濕紙巾輕輕抹下,其實我冇專登整甩佢,但佢自然就會甩。

話咁快又一個星期,再去拆線,醫生話埋得好好,粒墨已經係連根拔起唔會再生,之後就係等疤痕慢慢淡,因為我粒墨算大,所以要幾個月先會再好D。由做嘅嗰日計起半年後再去複診。為左令疤痕快D冇,我喺診所買左去疤膏($60),間唔時搽下,求個安心咁啦!醫生話我已經可以照洗面,去街化妝可以搽遮瑕膏。

拆完線後都隱約見到條線嘅痕跡,隨住時間過就剩返D粉紅色嘅疤,化妝之後係完全唔覺哩度曾經有粒墨嘅,摸落亦都係平滑嘅。

黎到第99日,肉眼好近咁睇依然會有淺粉紅色嘅疤,但同人有正常距離時對方話完全唔覺。我個人係好滿意花左哩$12300,因為我唔洗再成日用頭髮遮遮掩掩,可以好放心紮馬尾之後冇細路問我嗰粒咩黎嘅。

半年後複完診希望會更加唔覺啦!
有冇師兄update 鍾醫生最新價錢同情況
打算黎緊去脫
雖然鍾真係有料 但都收得幾貴
其實佢都係用部激光機咁樣脫 有冇其他醫生好介紹?
上年係鍾脫左粒都要$5000
用除疤膏傷口好返得閒就搽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞