(年經) 脫墨

722 回覆
8 Like 2 Dislike
好似冇 醫生好似都冇特別提
但我記得坊間話唔好飲生魚湯之類 費事有肉芽
請問當時有無用去疤膠布,啱啱拆線,傷口有d凹
埋口個位有紅印
使唔使戒口
前幾日去左鐘醫生睇。。 屌 好撚貴 成5800 一粒
除咗鐘仲有無推介?
淨睇醫生報價都要800
上到去又唔知實收幾多錢
推 仲有無醫生推薦
鍾個價錢太誇張 1粒價錢由2千去到萬幾銀
真心做唔起
想請問大家鍾經略醫生有冇得walk in睇?
家母眉下一粒癦有咗幾十年
呢幾日話粒癦掂到會痛 好擔心係有癌
想盡快去脫咗佢
有 佢好得閒禁
即日做唔收診金
如果係嘴唇上嘅墨咁點
各位好,喺度得到好多資訊,係時候回饋一下,報告下我脫墨嘅經歷。

上網搵「脫墨」「醫生」馬上見到鍾經略醫生D實例,反正我都唔知邊個好,姑且打電話預約去睇下。約左11:45但等到13:00都未有得睇,建議各位唔想等嘅巴絲打約最早10:30,咁先可以慳返D時間。
診所係寬敞、坐得舒服嘅,可惜冇WiFi。

終於見到醫生,佢睇過我粒墨,俾左3個方案我:

方案1:用手術完整咁割粒墨出黎,優點係可以拎粒墨去驗下係良性定惡性,缺點係傷口會大,因為要連埋墨旁嘅皮黎割,起碼要縫四至五針,仲有好貴,叫價$14000(未計拎去化驗嘅費用)。

方案2:用激光一次過做,好處係傷口會細D兼一次KO,但睇落我粒墨咁大(我自己喺屋企用間尺度係1cm),點都要縫兩針,價錢係$12000加$800縫針費。

方案3:將粒墨一分為四,分四次做。(由於咁即係要我成日山長水遠過海去中環,我完全冇興趣,所以我連好處、壞處都聽完即刻忘記左……)

我既然已經黎左,又浪費左成個幾鐘等,唔做真係運桔,於是咬緊牙關揀方案2,一了百了做左佢!我厚住面皮嘗試講價,叫鍾醫生收平D或者順便幫我激光埋面上一粒好細嘅,佢話冇得咁送,要逐粒墨計,嗰粒唔凸又勁細嘅墨都要收$2000,咁我今次哩粒過萬我都明嘅(=明同唔肉痛係兩回事=.=’’)最終鍾醫生平左五百蚊俾我,哈哈,埋單係$12300!

護士幫我塗左D麻醉藥膏,又要等40分鐘,我最怕就係等,所以搵D頭髮遮住就落街食左個快餐先再上返去。一上到去就被叫入房,攤上床做得。抹走D藥膏再打左一支麻醉針,真係完全唔痛,聞到少少燶燶地嘅燒焊味,同我幾年前去美容院脫晒全面D細墨一樣氣味。好快就做完,醫生會俾鏡我睇下,嘩,真係挖左一個窿咁,冇血嘅。最痛一下係縫針,人生暫且好好彩未做過手術,所以今次係我第一次縫針,嗰種痛都叫做可以忍得到。前後大概用左十五分鐘就脫完。醫生話宜家D皮有少少摺起係正常,14-16日後再去拆線。我問醫生要唔要戒口,佢話西醫唔會叫人戒口,所以我照有食雞蛋、牛肉、珍珠奶茶之類,真係冇戒口喇!

出去俾錢時收到14粒抗生素(每日2粒,飯後食,要食晒)、12粒止痛藥(我冇食過)、一堆膠布同酒精濕紙巾,之後就係等自己埋口喇!

做完第一晚沖完涼我就換膠布,明明完全冇濕過水同掂過個傷口,但膠布都染晒血,真心驚!用酒精濕紙巾輕輕抹下,就貼返膠布,瞓覺都唔敢轉身。

瞓醒一覺,仲驚!膠布被血染嘅程度嚴重左,明明做嘅時候血都冇滴呀!

一到辦公時間我就打電話去問,護士話流血係正常嘅,只要唔係流唔停,連膠布都吸唔晒,咁都係冇問題嘅。之後情況係有好轉,我早晚會換一次膠布,D血似乎係少左嘅。

今日係做完嘅第三日,我有一個擔心係睇落傷口低D嘅位置仲有D黑色好似墨嘅野,希望唔係脫唔晒,留左根。醫生包一年內再脫一次,但係人都會想一次搞掂嘛!

我得閒會再上黎包膠一下,拆線後亦會再分享,祝我好運囉!
2020開始睇宜嗰post
今個星期終於做左
有2粒連埋針
希望唔好有疤
本身皮膚唔算太好

想問係咪話飲多d水,補充維他命C會好啲復原傷口
幾錢
我上年12月做 都有聯針
但拆線之前都keep住戒口 驚佢有印
同埋面部動作唔好咁大
想問聯針仲會唔會結痂
會呀
但最緊要唔好整甩佢 唔係會留疤
我十日後先拆線
一般幾耐會結痂
差唔多一個禮拜到
我嗰時等咗兩個禮拜先拆線
拆線嗰時連埋痂皮一齊甩
哦,咁即係到時啲焦會包住啲線?
係線包住啲焦
我有粒係嘴下面
可能因為食野刷牙,搞到傷口有啲深色,似係啲凝固左既血
巴絲你拆完線之後傷口仲有無紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞