點解成日話習近平係小學生?

220 回覆
35 Like 995 Dislike
因為佢嘅作為蠢過文盲!
理得佢地問野都要利申自己係真係問野
人同人之間可以俾多啲信任
中国有法治,你信唔信?

信咪得囉,反送中做乜Q?
1977年先恢復高考制度
仲要參加高考就基本有大學讀
1977之前嘅大學
自己諗
因為係小學生級智慧嘅人講嘅。

正如聽過有阿嬋話習大大一腳牛屎,書都冇讀過就管咁大個國家一樣

人嘅智商如何,諗同講嘅嘢也如何 ,仲要覺得同級別嘅人嘅智慧超凡
樓主傻閪(這句不念)
兩年前777話好欣賞習主席,港大生就去崇拜一個係極權嘅小學生
https://www.facebook.com/standnewshk/posts/1616165371802410/
就算比佢讀完大學出黎 做到黨幹部 做到國家主席
咁多年出黎講嘢次次都畀人捉到錯處(份稿都冇可能佢寫
今時今日重喺度吹埋啲十里山路不換肩、七年冇食飯嘅水
就知佢根本小學畢業之後都冇長進過
清華當年畀呢啲人畢業根本係污點
其實可以話佢係文盲 弱智 無文化 無學識 鄉下佬
但點解要標籤小學生?
對小學生會唔會唔係咁公平?
水平應該高過毛新宇少少…

https://youtu.be/lAv8oG0Ha3s
成龍夠有榮譽社會科學博士學位啦,代表乜
之前有人影到佢份講稿highlight晒啲深字 再寫埋併音 驚佢唔識讀
原來有中一程度
佢老豆係中共元老,好明顯唔係佢自己考入清華啦!
但名目上佢係博士添
可能佢個小學學位都係呃返嚟喎
其實你可以用香港嘅小學雞黎理解
小學雞包括小學生、但不限於小學生,大人做幼稚行為都可以叫小學雞
小學生係指習大大嘅文化水平只有「小學程度」,唔係話佢本人學歷得小學
咁點解佢唔可以係假小學生 小學生都識字啦
小學都好過佢啦
習近平:1975年,獲得推薦進入清華大學化工系。
李克強:1977年,考入北京大學法律系,曾任北大學生會常代會會長,畢業後考獲北大經濟學博士學位。

一個文革期間靠關係入,一個文革後憑公開試入。高下立見。
所以解釋到點解兩個勢成水火:
李克強作為知識分子睇唔起習近平;
習近平就自卑心態鐘意針對李克強。

其餘兩位前領導人:
江澤民:1947年,畢業於交通大學,主修發電和運輸。
胡錦濤:1959年,考入清華大學水利工程系。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞