其實依家啲中學生仲興唔興hi-tech c

463 回覆
690 Like 18 Dislike
應該係分咗原子筆 啫喱 水筆
原子筆係油墨最cheap又唔化
啫喱就係hightecc無印 支那嗌中性筆
水筆係有水廊下廊下
我post頭嗰隻cheap雞原子筆用得耐會出墨屎
無論黑色藍色我都係會寫壞要背嘅嘢實在太多諗起都覺得好嘥紙同筆
實用上 其實真係原子筆最屈機

墨水筆會透底又影斷墨
啫喱筆成日寫寫下都唔知點解會斷,變左係張紙上面刻字,諗起都毛管戙
中學未用過是否遺憾
細個貪型剩係用墨水筆
Hi-tech c
好就好在可以係涂改液/帶上面寫野
不過開左筆蓋 支筆跌地
0.3 支芯死硬 好易斷
0.4/0.5 襟玩d 不過支芯會咩左一邊

無印d筆hi到涂改液少少未乾
都會即死 即刻寫唔出色

我個人認為
好多時墨水筆斷墨原因唔係因為跌落地
而係係涂改液/帶上面寫野
塞住出墨位
用FriXion
貪佢有得擦
係幾吸引
不過好貴同埋色水冇咁靚

hi-tech c 小學開始用
原來已經十幾年
啱呀有D label紙唔用原子筆寫就仆硬街
工作以外買嘅筆都係啫喱 貪佢多色
寫schedule book用sarasa 0.4, 多色同埋都算襟用
以前考試用jetstream有筆蓋哥隻, 出嚟做嘢用禁制哥隻, 有芯換又順

hi-tec-c 都依家仲係神枱度得閒先拎佢用, 嫌佢支針太濕鳩
啊邊個邊個借支筆嚟用吓
想當年hi-tech c 係有錢同學先用得起
uniball中學用開 筆頭尖寫字靚d

大學個陣有人借過支bp-s 發現筆頭都算尖而且好順
個陣重賣緊3蚊支

之後只會有bps 同斑馬牌安全筆
兩支都好寫 而且唔算太貴 5-6蚊到
Same here, 初初喺sogo賣十蚊支買五送一就返唔到轉頭
0.5用用到0.3最好都係有筆蓋嘅0.4但好似停咗產
冇寫字好耐

用開依隻超級順
Sarasa啲筆都好好用 不過啲啫喱好似倒水咁 未用過一隻筆係咁換心
成盒買平好多,最初出十蚊支
用開深藍隻色好啲
真 試過一次返唔到轉頭

印象中既hi tec c係咁既樣
可能係我富貴 中學功課用開擦得甩嗰種
考試用一隻類似G2嘅zebra
大學到而家讀緊博士都淨係會用鉛芯筆
我都好少寫
成日寫錯可以擦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞