其實依家啲中學生仲興唔興hi-tech c

463 回覆
690 Like 18 Dislike
細個岩岩用個陣就會貪得意要啫喱/墨水筆
後尾再大個左就只用原子筆,因為唔會化,原子筆先寫得最順,啫喱筆個d個類又尖又硬
尤其written test如果份卷唔小心比人沾到水,都唔知佢點改
日日用唔會塞,但如果係碳素就用cheap筆算啦,塞左無咁心痛
g2正 寫d字出來都靚好多
中意佢寫出黎隻色
個樣都型棍子
G2 速度極致
考dse history paper 2 同中文paper3, 用pentel energel, 寫得好爽
點解Bic牌咁少地方賣?又平又實用,點跌都唔會斷墨,係少數可以用到冇晒墨先扔嘅筆。
唔係斷墨 就係筆嘴歪左
點解咁少人鐘意用UNI 三菱啫喱筆
佢UNI-155 配既K6版筆芯係屌打所有其他牌子既啫喱筆喎,極度順滑
用過佢連SARASA都覺得好一般
不過香港代理賣得好撚貴,SARASA做緊6蚊枝-8蚊,佢要賣到12-15蚊
高小個時買呢種筆買到窮
上到中學就開始用jetstream 貴係貴左d但係點跌點玩都唔會斷墨
高中個時就買左枝alpha gel 個握位就算踩完兩場通識卷手指都唔會痛
平時上堂用sarasa既mark on好jeng 用螢光筆都唔會花 但又唔係marker個種感覺 睇落去同普通sarasa差唔多

平時操卷唔算浪費錢響塗改帶或者塗改液但又嫌鉛芯筆個頭寫兩野就鈍既話 強烈推薦使用UNI ADVANCE 0.5mm
自動出芯不易斷芯兼個鉛芯會自轉
雖然一枝鉛芯筆成35蚊左右(我買個時50) 但係塗改帶一個芯都十幾廿蚊啦

0.5mm版本冇得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞