心郁郁想買Sony A7 ii

128 回覆
2 Like 0 Dislike

因為太貴....A7r II 成萬8....

我用緊A7r,如果新入手建議買A7ii好d

原因係
1. 36MP你唔print相其實無乜用,出4K 都係12MP就夠
2. 5軸防震
3. PDAF,你玩舊鏡都好,你要轉接leica/contax AF就會用到
4. A7r快門真係好震同大聲
5. A7紅閘問題少過A7r好多

A7r優勢係DR更強,後製更方便,但整體機能唔夠A7ii好

補多一點,如果你會影人像,a7r死硬

利申:a7 -> a7RII, 玩過a7R 但如果整體實用性比,a7 都好用過a7R

之前見人用 a7 影到好似有層灰係面咁....其實A7ii 仲有冇

adobe的問題

要轉camera curve先得

有無教學?

轉走左adobe果個用返原廠portrait已經好好多,我自己用vsco portra

原來係 sw 問題....咁睇來可以放心入 a7ii ... 現價都抵玩
仲有冇 Sony 個d referral 計劃...入部 A7 II 加埋佢支 85mm ... 爽
我都有少少心郁想玩下 a7ii
但唔知佢有咩缺點
用緊 canon 5D2 + 1635F4 + sigma 85

大撚把缺點
倒水電,人地2日一舊電,我一日3舊電
Focus 我覺得唔夠快
同埋無反本身就係sell體積細又輕
但出個堆gm鏡,揹得多真係肩周炎咁濟

利申:a7ii用家

其實真係好想問 出左係咪一定要用
唔用gm鏡會唔識影相?
除左倒水電,一代雖然有micro usb, 但要關機差,唔可以邊差邊用
GM鏡支支都大大碌,一拎上手就會feel到頭重尾輕,變相仲辛苦過用5D2
仲用多左手指力

變焦係冇24-105呢個焦段,得支kit 2870 / 2470,支24240重到你唔信

利申: A7S+fe28+手動50.8 準備入手85.8
以前都有過5D2+小三元,但自從用左A7S之後,改變唔係單單輕左咁簡單
而係成個心態改變晒,1200萬已經夠黎做4K iMac wallpaper, 旅行都只係拎兩舊電,用緊個淘寶差機,用USB一次差晒2粒

雖然一粒影得2xx張,但基本上一日唔會影超過50張,以前試過去轉台灣4日,日日影500張,返黎淨係揀都揀幾個鐘,但其實同一個位置影成十幾張,仲要有好多唔同既構圖,原因其實就只係得一個,自己都唔知想影咩,只係貪心又怕影少左,所以影多啲唔同角度,又影多幾張怕手震,又影多幾張wide可以crop,而家影相個節奏慢左啲,到一個地方,停一停,慢慢構好圖,先影都未遲。

fe28已經係鏡頭蓋,用高iso黎代替低光大光圈。50.8果支就完全接受唔到,對焦慢到趴係度,都唔知sony做乜係淨係呢啲50.8特別慢,仲要係show room都拉風箱,痴線,送都唔要。

買55.8

A7用家表示想買55.8, 但原來都係慢...唉... 50.8拉風箱係真既, 我都試過showroom比人力踩 (果陣因為拉風箱影唔到個靚女, 即刻HI左出泥)

利申: A7+35 F2.8用家

fe55點會對焦慢,50.8就出名吱吱對焦
係唔係講講下講到亂哂

Fe55 唔係話慢既 又唔快囉
除左倒水電,一代雖然有micro usb, 但要關機差,唔可以邊差邊用
GM鏡支支都大大碌,一拎上手就會feel到頭重尾輕,變相仲辛苦過用5D2
仲用多左手指力

變焦係冇24-105呢個焦段,得支kit 2870 / 2470,支24240重到你唔信

利申: A7S+fe28+手動50.8 準備入手85.8
以前都有過5D2+小三元,但自從用左A7S之後,改變唔係單單輕左咁簡單
而係成個心態改變晒,1200萬已經夠黎做4K iMac wallpaper, 旅行都只係拎兩舊電,用緊個淘寶差機,用USB一次差晒2粒

雖然一粒影得2xx張,但基本上一日唔會影超過50張,以前試過去轉台灣4日,日日影500張,返黎淨係揀都揀幾個鐘,但其實同一個位置影成十幾張,仲要有好多唔同既構圖,原因其實就只係得一個,自己都唔知想影咩,只係貪心又怕影少左,所以影多啲唔同角度,又影多幾張怕手震,又影多幾張wide可以crop,而家影相個節奏慢左啲,到一個地方,停一停,慢慢構好圖,先影都未遲。

fe28已經係鏡頭蓋,用高iso黎代替低光大光圈。50.8果支就完全接受唔到,對焦慢到趴係度,都唔知sony做乜係淨係呢啲50.8特別慢,仲要係show room都拉風箱,痴線,送都唔要。

買55.8

A7用家表示想買55.8, 但原來都係慢...唉... 50.8拉風箱係真既, 我都試過showroom比人力踩 (果陣因為拉風箱影唔到個靚女, 即刻HI左出泥)

利申: A7+35 F2.8用家

fe55點會對焦慢,50.8就出名吱吱對焦
係唔係講講下講到亂哂

Fe55 唔係話慢既 又唔快囉

究竟a7 邊支最爽最快,1萬蚊樓下af
搭單問埋
a7ii定a6500
想玩全幅 但是a6500又引死人
搭單問埋
a7ii定a6500

想要FF 定速度?
我都心郁郁想出A7ii kit +85 1.8?
不過都想廣角

Same here. 會加多支 wide 手動鏡玩下
其實講相片質數,a7 ii 係未會好過 a6500?特別起高iso 時?
但係我起 youtube 見到段片,高 iso 反而係a6500好過a7 ii , 真係唔多明
a7 ii 同 a6500 真係好難選,a6500 好似乜都贏晒咁,但係又唔係FF
大家對呢兩部機有乜意見?
其實講相片質數,a7 ii 係未會好過 a6500?特別起高iso 時?
但係我起 youtube 見到段片,高 iso 反而係a6500好過a7 ii , 真係唔多明
a7 ii 同 a6500 真係好難選,a6500 好似乜都贏晒咁,但係又唔係FF

功能/對焦/4k = 6500
畫質/高iso = A7 II

但係我youtube 見到段片(search a7 ii vs a6500)
高iso 都係a6500 贏, 會唔會係鏡既問題?
一話a7 ii 都叫兩年前既機, sony 已經進步到高ios贏到兩年前既FF 機

但係我youtube 見到段片(search a7 ii vs a6500)
一話a7 ii 都叫兩年前既機, sony 已經進步到高ios贏到兩年前既FF 機

佢係話JPG 吧
巴打你搵啲raw比較下先再決定啦
睇jpg多少noise無意思.

佢係話JPG 吧

呢條片,D 人話佢用錯鏡, 大家點睇?
https://youtu.be/pFqG6QguMMk
搭單問埋
a7ii定a6500

想要FF 定速度?

就是想要ff又要速度
窮撚又冇錢

佢係話JPG 吧

Sony講過話6500用左新技術高iso 少noise
不過我兩部都未用過唔知點

佢係話JPG 吧

如果高iso 都係a6500贏,咁我應該會買佢,遲D用新技術加FF 出a7 iii 應該好正,不過應該$15000起跳
我都有少少心郁想玩下 a7ii
但唔知佢有咩缺點
用緊 canon 5D2 + 1635F4 + sigma 85

大撚把缺點
倒水電,人地2日一舊電,我一日3舊電
Focus 我覺得唔夠快
同埋無反本身就係sell體積細又輕
但出個堆gm鏡,揹得多真係肩周炎咁濟

利申:a7ii用家

其實真係好想問 出左係咪一定要用
唔用gm鏡會唔識影相?

駁唔到

佢係話JPG 吧

如果高iso 都係a6500贏,咁我應該會買佢,遲D用新技術加FF 出a7 iii 應該好正,不過應該$15000起跳

我估sony會將A7系列set做入門級, 個價應該都係千三四左右啦, 如果冇迫切需要換機真係寧願等多陣博sony出A7iii!

佢係話JPG 吧

我估sony會將A7系列set做入門級, 個價應該都係三四左右啦, 如果冇迫切需要換機真係寧願等多陣博sony出A7iii!

加多句, 如果有心玩直上FF好, 到時只需換機就搞掂, 唔使出清d鏡咁麻煩!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞