心郁郁想買Sony A7 ii

128 回覆
2 Like 0 Dislike
貓SIR又衝入嚟幫SONY倒米
除左倒水電,一代雖然有micro usb, 但要關機差,唔可以邊差邊用
GM鏡支支都大大碌,一拎上手就會feel到頭重尾輕,變相仲辛苦過用5D2
仲用多左手指力

變焦係冇24-105呢個焦段,得支kit 2870 / 2470,支24240重到你唔信

利申: A7S+fe28+手動50.8 準備入手85.8
以前都有過5D2+小三元,但自從用左A7S之後,改變唔係單單輕左咁簡單
而係成個心態改變晒,1200萬已經夠黎做4K iMac wallpaper, 旅行都只係拎兩舊電,用緊個淘寶差機,用USB一次差晒2粒

雖然一粒影得2xx張,但基本上一日唔會影超過50張,以前試過去轉台灣4日,日日影500張,返黎淨係揀都揀幾個鐘,但其實同一個位置影成十幾張,仲要有好多唔同既構圖,原因其實就只係得一個,自己都唔知想影咩,只係貪心又怕影少左,所以影多啲唔同角度,又影多幾張怕手震,又影多幾張wide可以crop,而家影相個節奏慢左啲,到一個地方,停一停,慢慢構好圖,先影都未遲。

fe28已經係鏡頭蓋,用高iso黎代替低光大光圈。50.8果支就完全接受唔到,對焦慢到趴係度,都唔知sony做乜係淨係呢啲50.8特別慢,仲要係show room都拉風箱,痴線,送都唔要。

買55.8

A7用家表示想買55.8, 但原來都係慢...唉... 50.8拉風箱係真既, 我都試過showroom比人力踩 (果陣因為拉風箱影唔到個靚女, 即刻HI左出泥)

利申: A7+35 F2.8用家
順風車問。有冇用在sony 機上的nikon 鏡 Adaptor?

點會冇

用返nikon鏡
AF會唔會勁delay

得G鏡有得AF,個速度一般

D鏡要用techart leica M AF mount

即係鏡都要轉會

我都係nikon鏡行MF

MF 太唔方便喇

用慣咗其實MF方便過AF

MF唔會迷焦同fo錯位

係, 不過只張定焦

其實仲有DMF, 但SONY個MON太細, 成日對錯焦都唔知
咁多位巴打會建議入 A7ii 定 A7R ...

即係鏡都要轉會

MF 太唔方便喇

MF唔會迷焦同fo錯位

用AF都要睇係用中間果點定係用寬等佢自已揾,構圖唔係下下放中間,唔計迷焦,淨係佢揾錯再揾多次,其實用手動已經對好,用中間點的確係易啲快啲,但如果要再郁,平移/上下移的話,會好易因爲個距離唔同左而個焦冇咁sharp / out 埋

要影啲郁得快,係咁郁既野,當然係af易,但mf唔係想像中咁難,由其係影下風景,mf自己對完仲安心,既然又唔係要對啲唔係特別快既物體/動作,信下自已對眼同手?

有時唔慣手動放大對焦,次次構圖焦點位置都唔同,成日要轉放大位置好似好麻煩,想請教下玩開MF你地既習慣係點?

我習慣C1係放大,仲有set無限時間,開紅色peaking,先構圖,用peaking其實已經有8成,最後先放大微調,影!

一樣

MF 太唔方便喇

MF唔會迷焦同fo錯位

用AF都要睇係用中間果點定係用寬等佢自已揾,構圖唔係下下放中間,唔計迷焦,淨係佢揾錯再揾多次,其實用手動已經對好,用中間點的確係易啲快啲,但如果要再郁,平移/上下移的話,會好易因爲個距離唔同左而個焦冇咁sharp / out 埋

要影啲郁得快,係咁郁既野,當然係af易,但mf唔係想像中咁難,由其係影下風景,mf自己對完仲安心,既然又唔係要對啲唔係特別快既物體/動作,信下自已對眼同手?

有時唔慣手動放大對焦,次次構圖焦點位置都唔同,成日要轉放大位置好似好麻煩,想請教下玩開MF你地既習慣係點?

我習慣C1係放大,仲有set無限時間,開紅色peaking,先構圖,用peaking其實已經有8成,最後先放大微調,影!

一樣

其實如果想快啲,可以用中之點focus 咗你想影嗰樣嘢,之後先再構圖
我上網做過功課

見到唔少用家都話A7ii (機本身問題?)走焦

請問大家有冇經驗
唔該\
諗緊入 A7ii 定 A7r 好

想問問 A7ii 仲有冇影到個人有層灰既問題?

d友係又搞我唔係又block我
所以都唔太願意分享
呢張jpeg黎既冇執過色
你話有冇灰?

真係好撚核突呀
我上網做過功課

請問大家有冇經驗
唔該\

有冇link?
Nikon 既相機同鏡依家係d二手既fb page同group每日都有人放
除左倒水電,一代雖然有micro usb, 但要關機差,唔可以邊差邊用
GM鏡支支都大大碌,一拎上手就會feel到頭重尾輕,變相仲辛苦過用5D2
仲用多左手指力

變焦係冇24-105呢個焦段,得支kit 2870 / 2470,支24240重到你唔信

以前都有過5D2+小三元,但自從用左A7S之後,改變唔係單單輕左咁簡單
而係成個心態改變晒,1200萬已經夠黎做4K iMac wallpaper, 旅行都只係拎兩舊電,用緊個淘寶差機,用USB一次差晒2粒

雖然一粒影得2xx張,但基本上一日唔會影超過50張,以前試過去轉台灣4日,日日影500張,返黎淨係揀都揀幾個鐘,但其實同一個位置影成十幾張,仲要有好多唔同既構圖,原因其實就只係得一個,自己都唔知想影咩,只係貪心又怕影少左,所以影多啲唔同角度,又影多幾張怕手震,又影多幾張wide可以crop,而家影相個節奏慢左啲,到一個地方,停一停,慢慢構好圖,先影都未遲。

fe28已經係鏡頭蓋,用高iso黎代替低光大光圈。50.8果支就完全接受唔到,對焦慢到趴係度,都唔知sony做乜係淨係呢啲50.8特別慢,仲要係show room都拉風箱,痴線,送都唔要。

買55.8

A7用家表示想買55.8, 但原來都係慢...唉... 50.8拉風箱係真既, 我都試過showroom比人力踩 (果陣因為拉風箱影唔到個靚女, 即刻HI左出泥)

利申: A7+35 F2.8用家

fe55點會對焦慢,50.8就出名吱吱對焦
係唔係講講下講到亂哂
仲用多左手指力

買55.8

55 1. 8 對焦都好慢。。。

見佢咁講, 但自己親身用過係快過50.8 (起碼叫正常使用), 但長時間用過先知係點
我上網做過功課

請問大家有冇經驗
唔該\

有冇link?

http://www.dchome.net/forum.php?mod=viewthread&tid=1314368

https://hojenjen.com/sony-a72-a7ii-introduction-and-review/
諗緊入 A7ii 定 A7r 好

想問問 A7ii 仲有冇影到個人有層灰既問題?

d友係又搞我唔係又block我
所以都唔太願意分享
呢張jpeg黎既冇執過色
你話有冇灰?

真係好撚核突呀

屌你冇死黑冇滑劣劣冇cancer膠樣
冇富賤鬼五馬六似鬼婆膚色既亞洲人
你重想點先?

應該係model問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞