心郁郁想買Sony A7 ii

128 回覆
2 Like 0 Dislike
本身係Nikon單反用家
想玩下Sony 無反
如果玩a7ii
應該買咩鏡?Sony鏡?Nikon 鏡?
All in Sony
其實nikon鏡賣撚哂佢
用35 或50原廠定焦

除左定焦之外...仲想玩廣角..有無推薦
其實nikon鏡賣撚哂佢
用35 或50原廠定焦

除左定焦之外...仲想玩廣角..有無推薦

16-35 F4

Canon 1635 F4
我都心郁郁想出A7ii kit +85 1.8?
不過都想廣角
我用緊d7100.呢排都想轉a7ii
今日買咗
襯A9出左反而想入A7R2
撘單問有無ching知而家街價做緊幾多?
今日買咗

係邊度買?幾多錢?
今日買咗

係邊度買?幾多錢?

四寶9348
我都有少少心郁想玩下 a7ii
但唔知佢有咩缺點
用緊 canon 5D2 + 1635F4 + sigma 85
搭單一問 依家用緊d7200
想買多部兩用
a7rii 係咪唔係咁抵?
如果Broadway買有無野送
今日買咗

係邊度買?幾多錢?

四寶9348

有冇一千蚊coupon 送?
今日買咗

係邊度買?幾多錢?

四寶9348

有冇一千蚊coupon 送?

同問
我都有少少心郁想玩下 a7ii
但唔知佢有咩缺點
用緊 canon 5D2 + 1635F4 + sigma 85

大撚把缺點
倒水電,人地2日一舊電,我一日3舊電
Focus 我覺得唔夠快
同埋無反本身就係sell體積細又輕
但出個堆gm鏡,揹得多真係肩周炎咁濟

利申:a7ii用家
除左倒水電,一代雖然有micro usb, 但要關機差,唔可以邊差邊用
GM鏡支支都大大碌,一拎上手就會feel到頭重尾輕,變相仲辛苦過用5D2
仲用多左手指力

變焦係冇24-105呢個焦段,得支kit 2870 / 2470,支24240重到你唔信

利申: A7S+fe28+手動50.8 準備入手85.8
以前都有過5D2+小三元,但自從用左A7S之後,改變唔係單單輕左咁簡單
而係成個心態改變晒,1200萬已經夠黎做4K iMac wallpaper, 旅行都只係拎兩舊電,用緊個淘寶差機,用USB一次差晒2粒

雖然一粒影得2xx張,但基本上一日唔會影超過50張,以前試過去轉台灣4日,日日影500張,返黎淨係揀都揀幾個鐘,但其實同一個位置影成十幾張,仲要有好多唔同既構圖,原因其實就只係得一個,自己都唔知想影咩,只係貪心又怕影少左,所以影多啲唔同角度,又影多幾張怕手震,又影多幾張wide可以crop,而家影相個節奏慢左啲,到一個地方,停一停,慢慢構好圖,先影都未遲。

fe28已經係鏡頭蓋,用高iso黎代替低光大光圈。50.8果支就完全接受唔到,對焦慢到趴係度,都唔知sony做乜係淨係呢啲50.8特別慢,仲要係show room都拉風箱,痴線,送都唔要。
順風車問。有冇用在sony 機上的nikon 鏡 Adaptor?
順風車問。有冇用在sony 機上的nikon 鏡 Adaptor?

點會冇
除左倒水電,一代雖然有micro usb, 但要關機差,唔可以邊差邊用
GM鏡支支都大大碌,一拎上手就會feel到頭重尾輕,變相仲辛苦過用5D2
仲用多左手指力

變焦係冇24-105呢個焦段,得支kit 2870 / 2470,支24240重到你唔信

利申: A7S+fe28+手動50.8 準備入手85.8
以前都有過5D2+小三元,但自從用左A7S之後,改變唔係單單輕左咁簡單
而係成個心態改變晒,1200萬已經夠黎做4K iMac wallpaper, 旅行都只係拎兩舊電,用緊個淘寶差機,用USB一次差晒2粒

雖然一粒影得2xx張,但基本上一日唔會影超過50張,以前試過去轉台灣4日,日日影500張,返黎淨係揀都揀幾個鐘,但其實同一個位置影成十幾張,仲要有好多唔同既構圖,原因其實就只係得一個,自己都唔知想影咩,只係貪心又怕影少左,所以影多啲唔同角度,又影多幾張怕手震,又影多幾張wide可以crop,而家影相個節奏慢左啲,到一個地方,停一停,慢慢構好圖,先影都未遲。

fe28已經係鏡頭蓋,用高iso黎代替低光大光圈。50.8果支就完全接受唔到,對焦慢到趴係度,都唔知sony做乜係淨係呢啲50.8特別慢,仲要係show room都拉風箱,痴線,送都唔要。

有冇charger link?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞