深入淺出–中國兩隻臨床Phase3中疫苗的潛在反效果

80 回覆
122 Like 6 Dislike
我諗唔會有啦應該
香港之不幸
我覺得會逼啲醫護打
唔打無工返
應該唔會掛

完全無理由咁做
報復黑護
有時間可以科普下化療/癌症相關嗎?
諗唔到有咩可以好簡化咁講而又唔會悶
講下CRISPR-Cas9?
深入淺出CRISPR基因編輯技術
https://lih.kg/1809043

好耐之前講過,不過都可以講吓點應用係武肺量度上,但我怕太technical會好悶
Sor 自膠
How about CBD醫cancer?
講下化療既歷史種類同成效等等?
或者醫學前沿角度去了解下cancer 治療方向(化療、標靶、免疫療法>>>>???) 會唔會短期有咩突破?

利申: Layman, 識人有Upper Tract Urothelial Carcinoma(high-grade tumors),想了解下多d癌症既資訊,暫時接收/搵到既都比較負面,感覺比較冷門既癌症好似無咩方法
phase 3先有safety issue?
佢哋個Phase 1亂做㗎?
有 都會係天價

美國應該禁止柒婆打美製疫苗
柒婆有咩做唔出
咩係CBD?
之前有打過一篇化療存稿,可以改一改再放上黎
Cannabidiol
Phase1係睇健康人士會唔會有副作用,而ADE係指擁有疫苗抗體的人反而更易感染病毒,所以Phase1係唔會睇到。

而且我都唔太清楚究竟Phase3 可以點睇到有無ADE

唔知會唔會覺得易明啲
會唔會太屈
唔出奇,但一切都要等佢出學術文章先可以定斷(如果中國容許出)
係咪 inactivated 或者live attenuated 先會容易出 binding Ab
而刺激唔到身體做 Neutralizing Ab ?

理論上mRNA vaccine / 單純注射 spike protein
應該會容易 d 令身體造針對 spike protein 既 NAb ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞