深入淺出–中國兩隻臨床Phase3中疫苗的潛在反效果

80 回覆
122 Like 6 Dislike
即係話,太多antibodies都係唔得
咁有咩機制控制個antibody production rate
好撚恐怖
目前邊種疫苗理論上係比較好?
Pish
高質流明
高質
Btw而家邊間廠進度最快
留名
滅活疫苗係未比較舊?
成效同新既比有咩唔同?
一陣又大大聲話有疫苗然後攞去香港用啊
太多 Non-neutralizing antibodies的話,就會引起ADE的問題。

疫苗越引發出免疫系統的注意,理論上就能夠越產生多Antibody。
同樣款式設計的話,就咁理論上嚟講,牛津嗰隻adenovirus vector 疫苗會好過中國Cansino嗰隻adenovirus vector疫苗。

但如果比較唔同款式設計的話,好難就咁理論上話邊度最好,始終要睇results
美國moderna最早進行Phase 3,除非有任何廠商好似俄羅斯咁不負責任,否則美國Moderna應該係最快。
屌你條恐懼撚
滅活疫苗的確係比較舊的設計,但由如好多新設計根本未曾有以往例子,真正的成效好難比較。
當然啦,香港政府有咩say姐,布偶公仔
可以的話,順手like埋Penana嗰網址,thx
其實會唔會根本會好似流感咁,抗體有效時間短

加埋呢隻嘢好似變穆變得好快,變咗種,疫苗仲有無效

簡單黎講,會唔會好似AIDS咁,唔會有疫苗
暫時有學術文章back up 中國隻sinovac同美國moderna疫苗可以抵擋現時的D614G變種病毒。

而且亦有學術文章指感染過武肺的病人身上有可以抵禦當今眾多變種病毒(為出文嗰刻計)的抗體。

最終有無非常有效的疫苗,真係好難講,現時有咁多款設計,希望至少有一兩隻真正work
咁你會唔會打中国製疫苗?

我就唔會 覺得打咗風險比唔打高

你覺得武漢病毒會向毒性減弱方向變種定係毒性增強方向變種
當然唔敢打中國嘢,以往咁多疫苗做假同品質參差事件

會點變種就真心唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞