政府個腦裝屎?繼賓賓 印印 再來柬柬?

119 回覆
6 Like 26 Dislike
如果引入東歐妹,我請佢返來唔洗做家務

真係見到佢啲point都知唔洗討論落去
咩由得佢,依個世界冇樣嘢叫由得佢
市場係要男女都出嚟做嘢推動社會推動經濟就要請工人㗎啦
要怪就怪話香港生活水平高,生活費貴。咩由得佢?香港女人出嚟返工分分鐘過二萬,請個工人先幾千,用下腦都知唔值做家庭主婦啦。

撥亂反正都有問題 ?
連家務 照顧自己個小朋友都唔可以自理 仲講咩自主
定係你覺得都洗濕左個頭 錯就由得佢錯落去算啦
係就冇野講啦

見到生產力就笑咗出嚟
所以歐洲一定生產力一定好低
假期多工時短
又唔請賓賓

真係見到佢啲point都知唔洗討論落去
咩由得佢,依個世界冇樣嘢叫由得佢
市場係要男女都出嚟做嘢推動社會推動經濟就要請工人㗎啦
要怪就怪話香港生活水平高,生活費貴。咩由得佢?香港女人出嚟返工分分鐘過二萬,請個工人先幾千,用下腦都知唔值做家庭主婦啦。

撥亂反正都有問題 ?
連家務 照顧自己個小朋友都唔可以自理 仲講咩自主
定係你覺得都洗濕左個頭 錯就由得佢錯落去算啦
係就冇野講啦

見到生產力就笑咗出嚟
所以歐洲一定生產力一定好低
假期多工時短
又唔請賓賓

歐洲咪又係要收班難民黎當奴工提供廉價勞力.
依家啲賓妹全世界爭撚住要 沙特 杜拜 新加坡 台灣一向同香港爭緊賓妹

大陸上海廣州準備要比賓妹合法工作居留 而家搞緊試點

日本都話考慮緊立法比賓賓家庭傭工入口黎釋放勞動人口

咁香港政府點都要做返啲嘢架
依家啲賓妹全世界爭撚住要 沙特 杜拜 新加坡 台灣一向同香港爭緊賓妹

大陸上海廣州準備要比賓妹合法工作居留 而家搞緊試點

日本都話考慮緊立法比賓賓家庭傭工入口黎釋放勞動人口

咁香港政府點都要做返啲嘢架

班友著數左仲係到阿支阿左.
間屋(定叫房)得果一百幾十尺,點請工人?兩個人都唔夠住,個工人唔通住露台

僱主出錢 叫佢自己搵同鄉係出面夾份租屋

香港啲嘢咁貴人工咁低...啲港女唔出去做嘢, 你點養?

日本夠貴。

日本女人咪一樣相夫教子。

日本啲生活必須品同樓點會貴得過香港啊....

當一半人唔做野
人工自然會升

以前咪又係一個做野養成家

啫係到時個一半人做嘢要做依家嘅雙倍 仲嫌唔夠ot?好就算保持既往工作量/效率,生產力下降,整體經濟下滑,當中嘅影響好大

不如話引入錯左
起錯左個頭
因為又唔願返轉頭

生產力又基於剝削外傭先釋放到
仔女無人教製造家庭問題、社會問題
假期成街外傭阻晒條路同公園
生產力最後又係益大財團同地產佬
小市民分得果少少
社會成本就小市民受真係好?
下下由資本角度諗?

釋放生產力關小市民撚事咩

個老婆出埋去做野
家庭收入多左
樓市又可以貴多d
多左人力供應,人工又平左
財團當然歡迎

不過小朋友由外傭湊
外傭會湊唔會教,教你食野咁麻煩
不如塞埋入佢口
長期來講就縱壞,變成青少年問題
同社會問題

點會唔關小市民事?
淨係人力供應多左我人工都加少左
成條天橋同公園坐晒賓印都影響到我

勞動力人口減少 經濟衰退 貨幣購買力下降
各行業發展減慢

青少年問題其實係教育/家教問題
你有冇見過有錢人因為請工人所以教唔到仔?

最後個point最on9 抵你一世做窮人

香港啲嘢咁貴人工咁低...啲港女唔出去做嘢, 你點養?

日本夠貴。

日本女人咪一樣相夫教子。

日本啲生活必須品同樓點會貴得過香港啊....

當一半人唔做野
人工自然會升

以前咪又係一個做野養成家

啫係到時個一半人做嘢要做依家嘅雙倍 仲嫌唔夠ot?好就算保持既往工作量/效率,生產力下降,整體經濟下滑,當中嘅影響好大

不如話引入錯左
起錯左個頭
因為又唔願返轉頭

生產力又基於剝削外傭先釋放到
仔女無人教製造家庭問題、社會問題
假期成街外傭阻晒條路同公園
生產力最後又係益大財團同地產佬
小市民分得果少少
社會成本就小市民受真係好?
下下由資本角度諗?

釋放生產力關小市民撚事咩

個老婆出埋去做野
家庭收入多左
樓市又可以貴多d
多左人力供應,人工又平左
財團當然歡迎

不過小朋友由外傭湊
外傭會湊唔會教,教你食野咁麻煩
不如塞埋入佢口
長期來講就縱壞,變成青少年問題
同社會問題

點會唔關小市民事?
淨係人力供應多左我人工都加少左
成條天橋同公園坐晒賓印都影響到我

勞動力人口減少 經濟衰退 貨幣購買力下降
各行業發展減慢

青少年問題其實係教育/家教問題
你有冇見過有錢人因為請工人所以教唔到仔?

最後個point最on9 抵你一世做窮人

唔係仲邊有傻妹肯嚟做奴隸

非洲囉

委內瑞拉經濟破產, 有無得諗?

Latina

烏克蘭

烏克蘭一定搞到人家庭破裂

啲名額會俾單身人士申請曬

烏烏同委委
唔係仲邊有傻妹肯嚟做奴隸

非洲囉

委內瑞拉經濟破產, 有無得諗?

Latina

烏克蘭

烏克蘭一定搞到人家庭破裂

幾時有?
唔請工人唔係唔得
不過要改變咗個社會環境先
邊樣易啲?
改變社會……香港人係咁叻就爭取咗民主啦
重有照顧老人家嗰類
仔女新抱一個二個要返工
邊個睇住老人家?
樓上痴撚線
如果政府話引入委內瑞拉或者烏克蘭既話
港女肯定即時暴動
港男全體加入愛港力遊行支持

我覺得唔應該歧視烏克蘭女性擔任女傭的權利
排外都用下腦講嘢
右翼俾你呢啲人影衰晒

冇外傭收低價照顧香港家庭香港過去幾十年點釋放生產力呀?

不過窮撚點會明
所以話連登窮撚多 思想都偏激啲

咁咪由得佢生產力低囉
架妹 台妹生左都係自己湊嫁啦
係香港先咁畸型

洗唔洗咁鍾意返工
睇到呢個post就明點解啲奴工俾人恰到上心口都可以啞忍,你工時長走去賴人唔出黎做嘢
又要生又唔想理,邊有咁便宜呀
睇到呢個post就明點解啲奴工俾人恰到上心口都可以啞忍,你工時長走去賴人唔出黎做嘢
又要生又唔想理,邊有咁便宜呀

請個工人返黎淨係可以照顧小朋友?
仲可以照顧老人家,打理家頭細務,煮飯
每個月4,5千就得 抵到爛喎
語言不通
文化水平低
唔睇好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞