政府個腦裝屎?繼賓賓 印印 再來柬柬?

119 回覆
6 Like 26 Dislike
同中國外交有關
d朋友好多都係有左小朋友先請工人,間屋已經唔係大,仲要放多個工人,放假又一街都係工人

其實搞好d托兒服務,係咪就唔洗咁多工人?

家務可以請鐘點

香港連最逼切嘅住屋都解決唔到,邊有咁多地方開多啲托兒所,如果將幼稚園同托兒所合併,即係要培訓同請多啲幼教人才
d朋友好多都係有左小朋友先請工人,間屋已經唔係大,仲要放多個工人,放假又一街都係工人

家務可以請鐘點

因為剝削外傭
人工低,工時又長
好抵

鐘點貴好多
班港女唔湊仔,唔煮飯,唔執屋。

你想點

香港啲嘢咁貴人工咁低...啲港女唔出去做嘢, 你點養?

日本夠貴。

日本女人咪一樣相夫教子。

日本啲生活必須品同樓點會貴得過香港啊....

當一半人唔做野
人工自然會升

以前咪又係一個做野養成家

啫係到時個一半人做嘢要做依家嘅雙倍 仲嫌唔夠ot?好就算保持既往工作量/效率,生產力下降,整體經濟下滑,當中嘅影響好大

不如話引入錯左
起錯左個頭
因為又唔願返轉頭

生產力又基於剝削外傭先釋放到
仔女無人教製造家庭問題、社會問題
假期成街外傭阻晒條路同公園
生產力最後又係益大財團同地產佬
小市民分得果少少
社會成本就小市民受真係好?
下下由資本角度諗?
一睇就知樓上個班係工人姐姐帶大

帶你老母大
實務上如果大家可以勸服香港人用一萬蚊個月請家庭工人。 就可以減maid 入口
排外都用下腦講嘢
右翼俾你呢啲人影衰晒

冇外傭收低價照顧香港家庭香港過去幾十年點釋放生產力呀?

不過窮撚點會明
所以話連登窮撚多 思想都偏激啲

你都贛鳩, 日本無外傭又唔見無生產力,香港基本唔需要外傭,唔該班港女自己做返家務,唔好借d耳外判,根本外判做是錯!
請東歐妹
班港女唔湊仔,唔煮飯,唔執屋。

你想點

日本夠貴。

當一半人唔做野
人工自然會升

啫係到時個一半人做嘢要做依家嘅雙倍 仲嫌唔夠ot?好就算保持既往工作量/效率,生產力下降,整體經濟下滑,當中嘅影響好大

不如話引入錯左
起錯左個頭
因為又唔願返轉頭

小市民分得果少少
下下由資本角度諗?

釋放生產力關小市民撚事咩

家務可以請鐘點

因為剝削外傭
人工低,工時又長
好抵

鐘點貴好多

好多港女唔當工人係人
樓上好多大男人

真係見到佢啲point都知唔洗討論落去
咩由得佢,依個世界冇樣嘢叫由得佢
市場係要男女都出嚟做嘢推動社會推動經濟就要請工人㗎啦
要怪就怪話香港生活水平高,生活費貴。咩由得佢?香港女人出嚟返工分分鐘過二萬,請個工人先幾千,用下腦都知唔值做家庭主婦啦。

撥亂反正都有問題 ?
連家務 照顧自己個小朋友都唔可以自理 仲講咩自主
定係你覺得都洗濕左個頭 錯就由得佢錯落去算啦
係就冇野講啦
唔係仲邊有傻妹肯嚟做奴隸

非洲囉

委內瑞拉經濟破產, 有無得諗?

Latina

係就正
樓上好多大男人

老竇湊小朋友
阿媽出去做野 都唔洗請賓賓印印嫁
樓上好多大男人

老竇湊小朋友

講乜撚都得la, 事實上而家D賓賓印印唔黎, 香港拎晒野要去開發新工人源.

咁叻開間托兒所唔發發, 收埋唔好亂咁話俾人知.

日本夠貴。

當一半人唔做野
人工自然會升

不如話引入錯左
起錯左個頭
因為又唔願返轉頭

小市民分得果少少
下下由資本角度諗?

釋放生產力關小市民撚事咩

個老婆出埋去做野
家庭收入多左
樓市又可以貴多d
多左人力供應,人工又平左
財團當然歡迎

不過小朋友由外傭湊
外傭會湊唔會教,教你食野咁麻煩
不如塞埋入佢口
長期來講就縱壞,變成青少年問題
同社會問題

點會唔關小市民事?
淨係人力供應多左我人工都加少左
成條天橋同公園坐晒賓印都影響到我
樓上好多大男人

老竇湊小朋友

無話一定要女主內
但一定要其中一個照顧家庭
家庭先會好,同教好下一代
男女不是問題
幾時到越南

要怪就怪話香港生活水平高,生活費貴。咩由得佢?香港女人出嚟返工分分鐘過二萬,請個工人先幾千,用下腦都知唔值做家庭主婦啦。

撥亂反正都有問題 ?
係就冇野講啦

你撥撚左生活指數同樓價返正常水平再撥呢樣啦 主次不分

撥亂反正都有問題 ?
係就冇野講啦

首先你唔做, 之後餓死, 咁少左供應少左需求, 物價跌樓價跌

撥亂反正都有問題 ?
係就冇野講啦

首先你唔做, 之後餓死, 咁少左供應少左需求, 物價跌樓價跌

首先要搵香港大部份人犧牲先
柬柬放題

撥亂反正都有問題 ?
係就冇野講啦

香港人餓死=>勞動力下降=>要輸入外來人口填補勞動力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞