你出上聯 我對下聯 (2)

1001 回覆
26 Like 14 Dislike

下次你有要求大可以講埋出黎

唔講我地就會隨手對

其實風花雪月呢個好明顯,係上聯搵特徵,再對下聯本身就係對聯嘅樂趣

無錯啊, 人地咪用左佢既角度去搵上聯既特徵,再對下聯, 未見過有人事後先話唔岩口味

對聯對得完唔完美既其中一個就係咁,睇到既同睇唔到作出黎會有分別,睇到既作唔作到出嚟又係一個問題。
不過其實上面都有人話過某一啲人嘅下聯係對唔晒嘅上聯,講出嚟都係力求一個完美啲嘅下聯姐。我哋仲有待磨練我哋嘅對聯技巧。
不過我對唔到風花雪月,花鳥風雨、鏡花水月又係有撞字

有時真係唔覺眼,你唔講起都唔為意。出對前真係triple check下仲有冇對漏。又學到野

我嘅思考嘅方向係諗咩四字詞可以對風花雪月又合意境。我覺得唔一定要拘泥於一定係花草樹木咁拘謹,可以諗下有咩會係呢個環境之下做。一樣符合意境,又更加靈活。

上聯:一溪風月 淺浪如雪雲如花

1. 又要對平仄同四個物件相對,可以用呢對。月光彈琴都算係合情調嘅

風花雪月
平平仄仄

琴瑟琵琶
平仄平平

2. 雪同花分分別佔係第八同第十一字。即係要瑟同琶要放岩位

3. 用呢對諗唔到比喻,但用沉魚落雁去補足如嘅意思

4. 一同半平仄不對,不過夾硬去改數字就唔通順。

5. 有諗過將「是」取代為「奏」。不過唔對到意思...

6 . 下聯係唔係物化女性?

一溪風月 淺浪如雪雲如花
仄平平仄 仄仄平仄平平平

半面琶琴 沉魚是琵雁是瑟
仄仄平平 平平仄平仄仄仄

對唔晒,獻醜啦

唉...

巴打勁!我對人啲下聯,除左最尾隻字都唔理平仄

咁我試下整個筆墨紙硯
兩雙筆硯 巫山作墨人作花
仄平平仄 平平仄仄平仄仄
平仄真係對唔到,而且真係有啲色情
呢個post學到好多野
想順便問下對聯有無字數各方面限制?

有,絕大大大大部分嘅對對上下聯都要對字數。上聯係千字文都有案例。有人對到就得啦。冇人對嘅上聯叫絕對。

上下聯不對字數嘅有呢一例

袁世凱千古
中華民國萬歲

D文人點解咁對,自己諗下。

我上網查左查,巴打識既野真多,出會聯問下大家點睇工程狗
工程學生不出戶

下次你有要求大可以講埋出黎

唔講我地就會隨手對

其實風花雪月呢個好明顯,係上聯搵特徵,再對下聯本身就係對聯嘅樂趣

無錯啊, 人地咪用左佢既角度去搵上聯既特徵,再對下聯, 未見過有人事後先話唔岩口味

對聯對得完唔完美既其中一個就係咁,睇到既同睇唔到作出黎會有分別,睇到既作唔作到出嚟又係一個問題。
不過其實上面都有人話過某一啲人嘅下聯係對唔晒嘅上聯,講出嚟都係力求一個完美啲嘅下聯姐。我哋仲有待磨練我哋嘅對聯技巧。

有時真係唔覺眼,你唔講起都唔為意。出對前真係triple check下仲有冇對漏。又學到野

我嘅思考嘅方向係諗咩四字詞可以對風花雪月又合意境。我覺得唔一定要拘泥於一定係花草樹木咁拘謹,可以諗下有咩會係呢個環境之下做。一樣符合意境,又更加靈活。

1. 又要對平仄同四個物件相對,可以用呢對。月光彈琴都算係合情調嘅

風花雪月
平平仄仄

琴瑟琵琶
平仄平平

對唔晒,獻醜啦

唉...

咁我試下整個筆墨紙硯

上聯仄聲做尾會好對啲

風花雪月
平平仄仄

琴瑟琵琶
平仄平平

對唔晒,獻醜啦

唉...

咁我試下整個筆墨紙硯
兩雙筆硯 巫山作墨人作

上聯仄聲做尾會好對啲

花咩唔花,點解打左花,orz
呢個post學到好多野

有,絕大大大大部分嘅對對上下聯都要對字數。上聯係千字文都有案例。有人對到就得啦。冇人對嘅上聯叫絕對。

袁世凱千古
中華民國萬歲

工程學生不出戶

唔好咁講,我早你十秒google姐
呢個post學到好多野

袁世凱千古
中華民國萬歲

工程學生不出戶

工程學生不出戶
鋼鐵軀體百鍊生

唔講我地就會隨手對

風花雪月
平平仄仄

琴瑟琵琶
平仄平平

對唔晒,獻醜啦

唉...

咁我試下整個筆墨紙硯

色唔色情真係冇乜所謂
柳永寫詞寫到當時人話太俗依家中學生都要讀啦

唔講我地就會隨手對

風花雪月
平平仄仄

琴瑟琵琶
平仄平平

對唔晒,獻醜啦

唉...

咁我試下整個筆墨紙硯

色唔色情真係冇乜所謂
柳永寫詞寫到當時人話太俗依家中學生都要讀啦

巴打唔駛擔心,金瓶梅就係最佳嘅例子。
不過,色情到成為經典,必須要深入民心。

入唔到屋嘅色情,只不過係純文字醎書,比人見到要拎去燒ga
諗起之前有個巴打對聯係
用叉叉叉燒,愈燒愈差

吹水水水魚,好瘀好水
(好水皮 嗰個意思)
諗起之前有個巴打對聯係
用叉叉叉燒,愈燒愈差

吹水水水魚,好瘀好水
(好水皮 嗰個意思)

兩老擼老二,互倚互擼
放雪雪雪梨,不理不說
結婚分婚貼,亂貼亂分
諗起之前有個巴打對聯係
用叉叉叉燒,愈燒愈差

吹水水水魚,好瘀好水
(好水皮 嗰個意思)

兩老擼老二,互倚互擼
放雪雪雪梨,不理不說
結婚分婚貼,亂貼亂分

屌你
諗起之前有個巴打對聯係
用叉叉叉燒,愈燒愈差

吹水水水魚,好瘀好水
(好水皮 嗰個意思)

用叉叉叉燒,愈燒愈差
仄平平平平,仄平仄平
藏雪雪雪水,清水清說
平仄仄仄仄,平仄平仄
諗起之前有個巴打對聯係
用叉叉叉燒,愈燒愈差

吹水水水魚,好瘀好水
(好水皮 嗰個意思)

兩老擼老二,互倚互擼
放雪雪雪梨,不理不說
結婚分婚貼,亂貼亂分

屌你

我唔要啊
諗起之前有個巴打對聯係
用叉叉叉燒,愈燒愈差

吹水水水魚,好瘀好水
(好水皮 嗰個意思)

用叉叉叉燒,愈燒愈差
仄平平平平,仄平仄平
藏雪雪雪水,清水清說
平仄仄仄仄,平仄平仄

一江煙雨為情留

全眶熱淚因你灑
一江煙雨為情留

全眶熱淚因你湧
一江煙雨為情留
一江煙雨為情留

滿眶熱淚因你湧
一江煙雨為情留

天陰時風雨飄搖
襯返今日天氣
天陰時風雨飄搖
襯返今日天氣

天陰時風雨飄搖
平平平仄仄平仄

地面上人車接龍
仄仄仄平平仄平
點分平仄 求教
點分平仄 求教

上面有噶,由#767開始睇
用聲調分平仄,
一四為平,其餘二三五六七八九為仄
你試下讀以下一呢句
三兩碗牛腩麵
1 2 3 4 5 6
記住個melody,再用唔同字塞入去代,搵返第幾聲
但係要留意入聲,有ptk韻母既字,上面都有噶。
點分平仄 求教

上面有噶,由#767開始睇
用聲調分平仄,
一四為平,其餘二三五六七八九為仄
你試下讀以下一呢句
三兩碗牛腩麵
1 2 3 4 5 6
記住個melody,再用唔同字塞入去代,搵返第幾聲
但係要留意入聲,有ptk韻母既字,上面都有噶。

789為入聲
天陰時風雨飄搖
襯返今日天氣

天陰時風雨飄搖
平平平仄仄平仄

地面上人車接龍
仄仄仄平平仄平

風搖俱為平聲
天陰時風雨飄搖
襯返今日天氣

天陰時風雨飄搖
平平平仄仄平仄

地面上人車接龍
仄仄仄平平仄平

風搖俱為平聲

數錯左,自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞