你出上聯 我對下聯 (2)

1001 回覆
26 Like 14 Dislike
拔萃有個大仆街 大仆街 大仆街

KongU得條迷你腸 迷你腸 迷你腸

Kong U 係唔係上聯btw

求上聯既可以出番去, 見唔見到呢到係你出上聯 我對下聯

係我錯,再諗過

燦唔係仄聲咩 平為 餐殘

就算燦係仄,我都對唔到部首

我都中左伏,自膠

月亮圓圓寂寥寂憀
憀解 悲切情緒 當作憀亮亦可

哎呀,solly solly,小弟錯啦
拔萃有個大仆街 大仆街 大仆街

KongU得條迷你腸 迷你腸 迷你腸

Kong U 係唔係上聯btw

係呀 佢街係平尾 我腸仄尾為上聯
情憑誰來定錯對

情憑誰來定錯對

感觸緣再生合分
街燈下,望左望右,斑馬線上黃黑間。

車廂中,停軚停腳,行人路邊紅綠熠

上下左右

上下左右

新界北,搞東搞西,邊境以南染赤紅。
大圍三姑三圍大

上下左右

真係對聯有得有失,夾得意境,又可以完全對得曬
道行未夠既兩難
大圍三姑三圍大

長洲賓客…

上下左右

真係對聯有得有失,夾得意境,又可以完全對得曬
道行未夠既兩難

上下左右

一般,我比較喜歡車廂中,都對到詞性,黃黑間係gaan3 仄

紅綠燈會好好多

另新北可以咁對

古洞北,搞東搞西,邊境以南赤紅爭

上下左右

仄仄仄仄
新界北,走東走西,道路往南綠碧湖。

上下左右

紅綠燈會好好多

另新北可以咁對

快左步

上下左右

紅綠燈會好好多

另新北可以咁對

快左步

古洞北,搞東搞西,邊境以南赤紅[b]針[/b]

再多一層意義
求楹業聯
一目十行千里碼
求楹業聯
一目十行千里碼

無知一問 咩叫楹業聯?
求楹業聯
一目十行千里碼

無知一問 咩叫楹業聯?

係鋪頭大門前寫嘅對聯
後日要考試
後日要考試

百分鐘餘暉
求楹業聯
一目十行千里碼

無知一問 咩叫楹業聯?

係鋪頭大門前寫嘅對聯

咁係咪唔同行業都有唔同風格既聯?如果有,咁要作盛行?冇既話又同普通聯有咩分別?有冇啲咩特別規則?
求楹業聯
一目十行千里碼

無知一問 咩叫楹業聯?

係鋪頭大門前寫嘅對聯

咁係咪唔同行業都有唔同風格既聯?如果有,咁要作盛行?冇既話又同普通聯有咩分別?有冇啲咩特別規則?

最好就同行業相關啦

例理髪店
雖說毫髮生意 卻是上頂功夫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞