你出上聯 我對下聯 (2)

1001 回覆
26 Like 14 Dislike
痴線,對到埋平仄

估唔到連登仲有 真·文人

平仄相對; 部首工整; 一動(下)一靜(上);聲音(默=墨;鏘=鎗)工整;無聲對有聲;黑色對金色;乜柒都對撚哂

默默點黑墨
鏘鏘錘金鎗

「點」同「錘」係2種 既不同、又相似 嘅手部動作,上聯= 閒情或無奈,下聯= 激情或悲憤,心境、意境 對咗,加上「文」「武」相對,痴撚線

簡直好似啲革命義士捐軀之前寫辭別信嗰種情境 即係林覺民寫《與妻訣別書》嗰種, 又要寫字, 轉頭又要練多幾次先至臨陣

又好似刻劃蔣介石抗戰時期, 一邊忙內政 一邊搞防務, 文武俱勞, 忙到仆街咁

多謝 過獎

不過林覺民蔣介石都用炮彈唔用金鎗啦
帶領蜀漢北伐前諸葛孔明寫出師表就差唔多
從前明月光
從前明月光

往昔紅日霞
痴線,對到埋平仄

平仄相對; 部首工整; 一動(下)一靜(上);聲音(默=墨;鏘=鎗)工整;無聲對有聲;黑色對金色;乜柒都對撚哂

默默點黑墨
鏘鏘錘金鎗

「點」同「錘」係2種 既不同、又相似 嘅手部動作,上聯= 閒情或無奈,下聯= 激情或悲憤,心境、意境 對咗,加上「文」「武」相對,痴撚線

簡直好似啲革命義士捐軀之前寫辭別信嗰種情境 即係林覺民寫《與妻訣別書》嗰種, 又要寫字, 轉頭又要練多幾次先至臨陣

又好似刻劃蔣介石抗戰時期, 一邊忙內政 一邊搞防務, 文武俱勞, 忙到仆街咁

多謝 過獎

好勁
痴線,對到埋平仄

默默點黑墨
鏘鏘錘金鎗

多謝 過獎

好勁

我尋日諗到鏘鏘/鈴鈴就訓左無諗
痴線,對到埋平仄

默默點黑墨
鏘鏘錘金鎗

btw 當然可以好似你咁解,金鎗即解作金色的鎗,係通嘅
不過我重有一個解法 而且在下比較prefer
就係「金」指物料、材質,金鎗閃白光 (白色五行亦屬金),咁樣就黑白分明,更加對偶工整
痴線,對到埋平仄

默默點黑墨
鏘鏘錘金鎗

btw 當然可以好似你咁解,金鎗即解作金色的鎗,係通嘅
不過我重有一個解法 而且在下比較prefer
就係「金」指物料、材質,金鎗閃白光 (白色五行亦屬金),咁樣就黑白分明,更加對偶工整

p.s. 記憶中,古文裡面「金」字可泛指一切金屬,不一定是黃金
http://dict.revised.moe.edu.tw/cgi-bin/cbdic/gsweb.cgi?o=dcbdic&searchid=W00000005851
見名詞釋義 ※ 二
馬年馬臨馬料水
留名學嘢
呢排比較忙唔得閒對
但係都留個名先
此岸非彼岸 空無一人
黑人黑夜黑烏鴉
六叔撬四太 爽爽

笑撚到我噴水
青山翠樹映碧海

求對色
青山翠樹映碧海

求對色

朱赤紅?

唔識 搵人對
青山翠樹映碧海

求對色

朱赤紅?

唔識 搵人對

紅焰朱木照赤壁
黑人黑夜黑烏鴉

白骨白髮白雪埋
青山翠樹映碧海

求對色

朱赤紅?

唔識 搵人對

朱江紅葉照赤霞

完全唔識對聯 求其填
等高手解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞