韓國少女漫集中討論區(1)

125 回覆
8 Like 3 Dislike
睇到隻拉屎塔就嬲
岩岩google左你推介個套同反派父親的攻略指南係同一套黎
今晚睇#1嗰套先!
推介一套
https://manhua.qpic.cn/vertical/0/17_17_01_661aee91df189004956ac8198919ab0f_1571302885687.jpg/420

唔知算唔算少女漫, 但女主角真係好型
幾中意呢種, 強大,堅定, 帥氣女主
最鐘意某天成為公主
畫風一流
爆seed用咗成日睇完惡役嘅小說

請問各位有無已完結嘅推薦?
準備睇樓上推嘅阿黛爾的冷面公爵
有套我幾中意,完左
新娘的假面
而家第三季做緊,但二季完已經講完第一代既故,而家講緊佢地既仔做主角
「反派女主的時間沙漏」呢套漫畫版搵到英文翻譯,最新個幾話都好過中文機翻,唔使上bilibili睇,
英文版小說翻譯完,唔使每個星期等更新。好感動

另外仲有呢套都唔錯「惡女的二次人生」,都係睇英文翻譯,
追完漫畫最新進度去搵小說劇透,結局甜到好似食咗十斤糖咁
好想睇正版中文小說

始終呢類型條漫都係for手機/tab睇,可能因為咁有時個空白位會覺得太多同背景有時會畫得比較無咁仔細。唔係套套都啱胃口。
不過最主要都係睇畫風決定啦

另外 我淨係搵到惡女的二次人生一集嘅漫畫

「惡女的二次人生」小說呢度討論劇透: https://reurl.cc/Q3dEaM
有好心人買咗書之後譯咗少少後面劇情。
依套好正養成系教課書級別
小說係邊到有得睇搵唔到
推薦兩套
1. "Truthfully, They Only Remembered Her"
사실, 그들은 오직 그녀만을 기억하고 있었습니다
小說完咗。呢本好似未有中文,英文漫畫出咗10集。
女騎士打完勝仗退休返鄉下想同細佬過平靜生活,給果皇太子/魔法師/騎士團團長(唔肯定個職位)/祭司全部總動員出動追人
而家睇漫畫暫時魔法師領先一個馬鼻,已經追到去鄉下,下集應該見到女主角了。

2. 「成為暴君姐姐的生存法則」
폭군의 누나로 산다는 것은
"Living as the Tyrant's Older Sister"
漫畫好似有中文但出得好慢,英文漫畫翻譯出到差唔多跟韓國最新進度。
呢套姊弟互動好好笑exact7ly係當對方都係仆街咁。
細佬同女主角係同母異父,所以女主角雖然係平民,但故事開頭細佬(11歲)繼位做咗皇帝女主角都有份封為公主。
皇室仲有一個八婆公主(同細佬同父異母)同皇叔,成日想陰9主角兩姊弟。
漫畫最新一話戲肉,英文劇透女主角終於開始同個八婆公主正面交鋒,公爵男主角同皇帝細佬連成一氣對付皇叔。
希望快D可以睇到個八婆公主仆大街
英文版第二季已經翻譯完,第三季要等3個月後先出。

小說好似同漫畫發展唔同,唔知有無人可以劇透下
邊度有得睇英文版

用英文keyword搵下" Who Made Me A Princess"

呢套漫畫連日文版都有唔知有無機會見到中文版出
https://www.amazon.co.jp/gp/product/B07TFT573B/ref=dbs_a_def_rwt_hsch_vapi_tkin_p1_i2
伊傑契爾都算係好仔啦,feel到唔對路就同珍妮特當口當面講清楚。
遲係遲咗D但都好過無
諗住搵小說版竟然見到連登有人開po
而家畀人劇透哂

韓漫好似好多呢啲穿越做惡役嘅漫畫
由前一兩個禮拜睇咗套穿越做惡役嘅動畫挑起舖癮之後
而家webtoon已經不足以應付我嘅胃口

樓上推薦嘅大概一半都有睇過
暫時除咗惡役只有死亡結局係中意
就係Beware of the Villainess
雖然小狼狗男主(?)唔係我杯茶
但畫風同劇情都幾好
不過如果要面紅心跳嘅場景可能冇,已經完全當佢係搞笑漫畫

btw全彩漫畫真係好正
邊度有沙漏小說
好好睇,睇哂bili機翻一舊舊
漫畫到49
Wattpad有全英
真心好撚好睇!
where

係咪已經出完哂?

女豬用個沙漏係咪縮減壽名, 睇漫畫15歲成個20歲咁樣
你地係咪用百度search點會搵唔到英文版
韓國少女漫畫好在好多都係小說改編,漫畫睇到唔夠喉可以搵小說
唔多知d 漫既英文名係咩

沙漏女主角個樣15歲就老氣橫秋
另外一套「我是這家的孩子」就啱啱相反,
女主角細個被人虐待發育遲緩,一出場12歲個樣睇落得8歲。
之後騎士男主角個樣中間有幾話又有d變形搞到睇落勁老企埋一齊真係要call FBI
明明兩個人都不過係差6歲好彩後期無再出事,keep返個靚仔樣
唔講以為個騎士大過女主十幾年 老豆同個女咁

Btw再介紹一套「網絡小說的法則」都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞