張建宗:唔比DNA,唔會比你出街食飯

428 回覆
56 Like 957 Dislike
建制派約見張建宗談防疫 冀推港康碼及堵塞社區漏洞等

立法會建制派議員約見政務司司長張建宗,討論防疫工作,建制派「班長」廖長江會後表示,相信未來一至兩年本港會與病毒共存,政府要考慮如何在經濟和防疫之間保持平衡。他表示,建制派向張建宗提出4項建議,包括向市民澄清內地核酸檢測支援隊來港的角色,杜絕謠言;加快分階段全民病毒檢測;參考內地健康碼,推出「港康碼」;以及堵塞社區防疫漏洞,以應對秋冬季有可能發生的第四波疫情。身兼行政會議成員的自由黨主席張宇人表示,希望政府盡快推出「港康碼」,讓持有「港康碼」的市民可以到食肆堂食,食肆亦可以全日開放堂食。廖長江補充,張建宗已表示積極研究「港康碼」,認為技術上可行,廖長江相信「港康碼」的設立只是時間問題。另外,民建聯主席李慧琼歡迎政府昨日宣布擴大病毒檢測計劃,並希望檢測工作加快,制定指標,優先為有確診個案的大廈居民提供檢測。

Source: RTHK
都on撚鳩
邊個屎忽鬼諗健康碼呢樣嘢
我有個碼係咪就唔會中招
(千祈咪做檢測)一人留DNA,全家十八代奶野。廢老做檢測,後生比人拉。
https://lih.kg/2142723
大家準備好攞宇宙通行證未
限制出入境 自由.
會有 黑市堂食
屌佢老母 健康馬
有個碼連疫苗都唔撚使打
檢測咁麻煩,要返工不了
人造病毒梗係會聽個主人講嘅,唔係嘅話就全當死清光啦,你有冇見到一個共產黨員會中招吖
都係果句
你尋日有呢個CODE
今日就奶撚左野
仲要周圍走以為安全
係唔係成件事錯撚哂
等睇播毒師拎完個碼搞到社區大爆發
遲下就真係好似鄰國咁比人detect到你用VPN就話你有病唔比你出街
屌你老味 已經全香港變集中營咁
然後就會開始無碼唔比入超市同街市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞