(打大佬)印度貧民窟義診之旅

57 回覆
76 Like 0 Dislike
幫人量有撚有咩 人地又冇錢買藥乜9都唔識

每個人能力唔同,盡自己能就得,唔好淨識批評

其實依啲case,就算我名醫都幫唔到幾多,因為我無可能幫佢出醫療費,藥物又好手術又好,咩都講錢

經過今次真係覺得無國界醫生好勁
黎到義診第三日,亦都係最後一日,同前兩日唔同,今日主要係貧民窟上門幫人地做檢查,本來好擔心啲人會SAY NO,不過因為NGO大哥同佢地好FD,所以基本上係來者不距。

其中一個家族,一間屋仔住左超多人,我仲幫佢地影左張全家福
咁快散左?
之前睇你fb 仲好地地

幫個士多伯伯檢查

今日有多個來自新加坡嘅義工幫手,我繼續可以專心影相,我地幾個人穿梭係貧民窟入面,有時直接會係街上面幫人檢查,所以成村人充滿好奇咁跟住我地。

老實講,個貧民窟同我想像中好唔同,本來以為係個種一大堆帳篷瞓街個街,但依到起碼都叫有間屋仔俾佢地住,依到婦女主要工作係出城市幫人清潔,或者保母,但人工真係唔高,所以NGO大哥會揾人教佢地用衣車,做啲成品之後再用公平貿易嘅方法拎去賣,等佢地有多啲收入。

咁快散左?
之前睇你fb 仲好地地

就係因為旅行囉,可以睇到好多野
我好鐘意去東南亞/南亞國家嘅其中一個原因,就係因為鄉村啲細路好鐘意俾人影相,佢地唔會要求你一定要俾返啲相佢地,佢地只係單純享受影相嘅過程,之後SHOW返張相俾佢地睇,已經覺得好神奇,對於一個攝影師黎講,個到真係有好多題村可以影。

高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞