(打大佬)印度貧民窟義診之旅

57 回覆
76 Like 0 Dislike
大家好,幾經辛苦終於揾返個ISP EMAIL,正式過檔連登,即刻開個POST同大家分享下之前嘅行程!

如果大家之前有睇過我啲POST,就知我係徒步撚,不過今次,我反而走左去印度義診,雖然9日印度行程入面,義診只有3日,但幫得幾多得幾多啦。

點解我會去義診?因為我今次個旅伴係準醫生,所以去旅行之餘,想帶多少少野俾當地嘅人,所以我就經其他旅行朋友,揾到一個係Jaipur服務貧民窟嘅NGO,由聯絡同策略,一手一腳叫做搞左個義診行程出黎。

其實義診嘅內容好簡單,只係量下血糖同血壓,但重點係,我係香港自費買左500-600張血糖試紙同血糖機,同埋有網友捐左佢個血壓計俾我,由我帶過去送俾佢地,教佢地點用,希望佢之後可以自己繼續做檢查。

係到要再多謝香港嘅網友,捐左極多文具俾我帶過去,大約30公斤,因為真係帶唔到咁多,所以有啲會留返係我屋企,遲啲去其他地方再帶俾有需要嘅人。

唔講咁多,遊記開始!

高質劉明
睇圖樓主好似用手動血壓計,要用聽筒聽買個電子既快d準d,同埋比當地人學都易d
我去BACKPACK旅行,話多唔多話少唔少,由三年前由廣州搭順風車去拉薩加尼泊爾,再到徒步環台,澳洲WH,到上年徒步4256公里由墨西哥邊境穿越美國到加拿大,但係心目中一直都當印度係最終大佬,希望自己準備好啲先去印度,但結果都唔知那年那月先會去。

咁啱同旅伴S小姐揾地方去,又咁啱決定做義工,又又咁啱朋友介紹印度嘅NGO,所以就決定今次去打大佬,睇下印度係咁真係咁得人驚....

我地由新加坡轉機去到JAIPUR已經係零晨1點,係印度揾車最驚就係講價,但原來係印度已經可以用UBER叫車,個價分分鐘平過你自己三輪車,而且明碼實價,感覺安全好多,所以我地就叫車,先同NGO負責人會面,拿拿聲瞓覺第二日正常開始義診!

第二日我地黎到JAIPUR西面一個貧民窟區域,今日嘅任務主要係留係NGO到等人黎講檢查,本來都好擔心無人黎,話說個活動係我發起,點都想幫多啲人,結果佢地一傳十十傳百,超多人黎

開始之前,見到NGO義工教當地小朋友識字同唱歌,好WARM,NGO大哥話,依到有未來嘅警察,工程師,數學家,個下真係好希望佢地可以一路接受教育,做到佢地想做嘅野...

睇圖樓主好似用手動血壓計,要用聽筒聽買個電子既快d準d,同埋比當地人學都易d

因為網友捐,所以自己慳返,其實手動血壓計係準過電子,同埋我唔知佢地個到會唔會停電,所以都係手動好啲
睇佢地上完堂,終於黎到義診啦!

我問問NGO大哥,先知原來今日得我地三個做野!(本來佢話有幫手),S小姐負責血糖,NGO大哥負責紀錄佢地資料同溝通,而我,要即場學點用手動血壓計,即場幫佢地檢查....之前因為太忙無學過,再加上我一路都以為我只係負責影相,所以當場有啲手忙腳亂....

其實義診無咩好講,如果大家期望有咩神奇故仔,咁我可以話要令大家失望啦,不過其實我當時個心情有啲矛盾,做得義診就當然唔希望佢地任何一個人有咩事啦,但如果佢地一個人都無事,又好似自己無做過野咁

最後,當日我地只做左2-3個鐘就搞掂,我同左60個印度婦女做血壓檢查,有高血壓嘅唔多,但講真,就算真係查到有人有高血壓,咁又可以點,我地資源有限,無可能提供到藥俾佢地,只能同佢地講下有咩要注意嘅地方.....
巴打
FACEBOOK:https://www.facebook.com/WalkThruThePlanet/

有興趣嘅話請多多支持!
做完義診,就係旅遊時間,去得JAIPUR,當然要去好出名嘅風之宮殿打卡啦。

由於NGO大哥放我地係大街到,我見GOOGLE話我個個位置行過去大約30分鐘,我就同S小姐行過去,順便睇下市井嘅嘅印度。

JAIPUR最大嘅戲院

話時話,都幾佩服S小姐肯陪我行依30分鐘,因為今次係佢第一次BACKPACK,就黎左印度.....
黎到city palace,好多介紹都話必去,但老實講,入到去覺得好一般,如果大家對JAIPUR嘅歷史有興趣,都可以去睇下,入場費500盧比...好貴

之後黎到風之宮殿,我唸大家都知,係外面打卡就夠,入面聽講反而無野睇,而我地因為唔趕行程,所以係宮殿對面屋頂嘅CAFE到飲野,HEA左幾個鐘....

睇住日落後佢慢慢變色都幾正!

我地係CAFE到,基本上試晒印度嘅特色飲品,大家最好叫少糖,唔係實甜死你....
全身而退?

無穿無爛
d街都好乾淨下
d街都好乾淨下

都算OK,有時有啲牛屎好正常,仲有間唔中有男人對住牆屙尿....

不過大塵到仆街係真
依架覺得NGO好似有d騙子感覺
留名
自問無咁嘅心機去幫人
但我一路都覺得只要每人做少少咁多
個世界都可以和平啲
樓主加油
依架覺得NGO好似有d騙子感覺

起碼我依個無,佢自己之前有全職,之後唔做份工,拎自己錢黎租地方,去教貧民窟小朋友,同埋揾人教婦女成衣類嘅技術
自問無咁嘅心機去幫人
但我一路都覺得只要每人做少少咁多
個世界都可以和平啲
樓主加油

我都係咁唸,其實我真係唔CARE去左幾多個景點,最緊要係自己有咩得着,咁去幫下人,自己又學到野,WHY NOT
個NGO大哥講既野好warm
印度建築真係好靚
好想去但唔夠膽去
Lm
有d好奇接受過義診既人會點樣回報你, 會唔會請你食咖哩
有d好奇接受過義診既人會點樣回報你, 會唔會請你食咖哩

唔會,咁小事,檢查下姐。。。

同埋真係不求回報,個行程學到野,體驗到啲野已經係回報
樓主加油
Hollister
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞