[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(55)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
好勁呀你地請受我一拜
我今晚會google哂啲錶佢,諗住今個weekend買
廢事遲啲第四波無人派件

老實講我本身唔熟錶
戴千幾蚊東方咋
唔該哂大家無嫌我on9
聽日收工上黎update決定買邊隻
咩係轉盤
如果純粹冇針behrens original好多款

呢隻艾米龍都幾靚
無法子
大勢所趨
市場投票結果🤦‍♂️
純粹要HK嘅最平worldtimer seiko同citizen千幾蚊都有 不過係石英/光動能
thz

類似sevenfriday果啲,成皮野好貴
比呢隻毒到想問下大家有冇水貨店介紹
新手都想問下 seamaster同planet ocean有冇咩好大分別

RR/Monxxxx

每日都要上你
本身諗住買
咁多位CHING有無推介邊到買自己上鏈錶盒好唔想淘寶
買左唔後悔,實物好正造工好精緻
搞到我想入埋006
wolf
綺年華,細細個響街邊錶舖淨係覺得個名好靚。最後都無特別上心,就唔記得咗。

之後迷上咗手錶,自然認識了 ETA。繼而認識埋佢嘅生父,原來就係細個已認識嘅綺年華。敬意油然而生,就決定我嘅 collection 一定要有隻綺年華。

呢隻 royal kontiki chronograph 就係最後結果

無錯,又係 genta 系嘅設計。但係佢抽水抽得起,佢 logo 就係五粒珠。呢五粒珠其實係象徵佢最重要發明,自動陀粒啤令
佢設計處處向 IWC3227 “致敬”

連邊位拋光都學埋。不過都有自己改靚個 bezel,做磨沙加拋光,叫錦上添花啦。

crown guard同 pusher 線條一體化,都幾靚嘅,不過黑色一大舊就唔係咁啱睇。 錶的亦係 screw down,有啲誠意。

bi compax layout,我覺得比例非常好。亦係我暫時唯一一隻 bi compax

呢粒計時機芯最吸引就係以下特色,玩開 chronograph 就知係堅嘢

講綺年華,點可以唔睇機芯,3916A飛返計時機芯

廠仔嘅嘢…講打磨就傷和氣啦。唔提

39系機芯係中國海澱啱啱由 Porsche design 手上買返來嘅時候開發。當時大陸公司大撚把錢,對39系機計劃雄心萬丈,宣布39系會有88種(因為88好意頭)唔同 complications. 但隨住大陸仆街,不了了之。現時只有4種. 技術總監而家都炒埋,恐怕呢個計劃都係同絕大多數大陸計劃一樣爛尾

綺年華嘅機芯我發覺擺輪都唔細,2824, 2892 如是,呢粒都一樣。是傳統嗎?

從粒芯嘅 spec. 睇得出海澱果陣唔係講玩,65小時鏈,垂直離合,導柱輪,飛返計時,仲有PP 一樣嘅瞬跳計分針

但我估後來應該乾塘,落雨收柴,機械部分細節做得唔好。 pusher 操作十分麻麻,行程好長,最抵死係中間仲要戟一戟。crown 拉出來係有虛位

新芯本身就係同產品 debug, 但我相信就算我肯做白老鼠,間大陸公司都應該唔會再有能力 follow up. 我明知呢個風險都入,係對綺年華嘅真愛。

綺年華響 Porsche design 時代都有一兩隻好錶,同埋佢都有其他機芯可以傾。睇下有無機會啦
多謝收看
卒之打了隻 eterna 嘅review. 咁很長都算對得佢住。可以戴出街了
多謝巴打分享,正評咗再慢慢㗳

呢隻好毒
我朋友ig小店揾得唔多 但堅持係蘋果落全板廣告賤賣左好多野
希望大家多多支持

請支持朋友的ig小店及水果店

https://instagram.com/american_shopping?igshid=9ej2o699i84o

https://instagram.com/fresh_fruitie?igshid=v6i1vfme9iv3
呢隻女裝個 size 仲正。男裝太大了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞