[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(55)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
咁要儲嘅話得好少錶真係收藏價值嘅
感謝
我冇macro鏡頭
唯有用手機影
收藏價值可以由市場話你知升幾多而決定,都可以自己比自己。我就好鍾意Quartz Crisis時代既故事,以下幾隻因為呢啲故事而買既錶。

Rolex Oysterquartz, Rolex用左5年R&D左隻機械Quartz, 個時Quartz比當作明日之星, 但之後慢慢變左Cheap Out既代名詞.

GS45同KS52, J佢地既Grammar of design, 同一隻Daini Seikosha廠, 一隻Daini Seikosha廠, 兩間當年爭個你死我活, 成就左日本錶係當代準確度既History, 最後都係比自己既Quartz收左皮。

El Primero當年Zeinth因為Quartz Crisis收左皮, 全面做Quartz錶, Charles Vermont自己拎左d設計圖同工具收埋佢, 先令到之後呢個錶芯可以出到El Primero, 同用係Daytona身上

買錶只係要一個借口,有d人因為會保值,或因為出街威威,但我幾鍾意上歷史堂咁,玩錶順手認識個個時代既背景。
支持巴打心態

好似去咗博物館睇展品嘅description 咁
有好多Fun Facts其實都好得意,好似除左Laco同Stowa, IWC, A Lange當年都為納粹德國空軍Luftwaffe做過錶,以今時今日Standard應該會比人當左做美心或者優品360.....而IWC雖然德味咁重,但個Founder其實係一個美國佬

而Cartier係70年代都差啲比Quartz Crisis收皮,因為出左Must De Cartier,由以前黃金/白金轉用925銀加鍍金,由用LeCoultre/AP機芯轉用Quartz, 或平價上鏈芯而救返Cartier, 好似CDG Play救返CDG, 同Y3救返Yohji Yamamoto一樣

講錶吹水就咁講Function講打磨好快就無咩好講,除非去到A Lange,PP呢啲級數,或者VC用2826件parts做左57個complications,其他對我黎講都係故事行先。
嘩!! WWTC 溝 laureato. J死人咩

劉明學野
TBC巴完美表演咩叫有財力
Iwc 勁,左右逢源
瑞士係中立國,打仗食兩家茶禮發過
iwc 仲係2 戰嘅時候同時幫英軍(mark)
同德軍(big pilot)造錶添
點睇浪琴master collection d月相錶
今日去咗唔同地方問 細MM最平都要

我記得嗰陣比美國人「誤炸」過幾次
想問咁多位巴打
呢隻moon watch 50周年版係唔係已經冇得買?
好撚拀
o靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞