其實班細路幾可愛,不過我都唔知隻雀最終會係點

70 回覆
47 Like 0 Dislike

頭先响公司樓下個公園有班細路見到隻飛唔起既雀,佢地圍住隻雀擾攘左一輪,其中一個跟手就捉住隻雀,然後佢地就開始研究。

最初佢地成班講既係唔知咩話黎,我埋去問「你地識唔識講廣東話架?」跟住佢地好開心咁話識,忽然就轉晒廣東話channel,流利程度令我聯想起講「屌你個非洲呀,我巴西架碌柒!」果個細路,所以我無問佢地係咪印巴。

佢地之後既研究內容,就係圍繞住點樣處理隻雀,主要當然係諗住救佢啦,D細路總有一種覺得自己可以拯救生命既幻想。不過我見個細路捉到隻雀硬晒軚,都估到隻雀擺唔耐架喇。後來班細路仲想學D電影咁,抛隻雀上半空等佢忽然翻生自己飛走。我就梗係叫住佢地唔好啦,可以想像到,佢一抛起隻雀,班細路we嘩鬼叫咁散開,跟住隻雀攤返落地,死埋,跟住其他細路就會一齊屌鳩抛雀果個整死隻雀。

不過唔好話D細路係咁,就算大人,都總會以為人人都可以成為英雄,然後又會屌鳩一D你諗住佢會成為英雄但係最終唔成功既人。
最尾點
禽流感
生命教育
最尾點

跟住我走左啦,呢D通常玩好耐,我臨走叫佢地要抛都抛去花糟,跌得無咁傷。
禽流感

驚驚地,我feel到自己有D喉嚨很乾既感覺
生命教育

教唔到D咩⋯亦學唔到D咩⋯
痴撚線
心地好過好多連登仔
心地好過好多連登仔

拎幾歲細路同連登仔比
心地好過好多連登仔

唔係丫,我都係連登仔黎!
突然諗番起一拳超人
香港人/細路 實望一望就走

利申:我都無咁好心 要反省下

其實呢個年紀一班細路好正常會搞隻雀,我細個都試過
飛唔起既雀應該本身都就快死

人地可能飛得耐攰攰地想抖下啫
報漁護啦嘛
禽流感潮文?
禽流感潮文?

報漁護啦嘛

其實報左會點架??
禽流感潮文?

我堅驚,禽流感潛伏期幾耐架⋯
禽流感

驚驚地,我feel到自己有D喉嚨很乾既感覺

突然諗番起一拳超人
香港人/細路 實望一望就走

利申:我都無咁好心 要反省下

老母一句有禽流感就拉走個仔
拋死佢都算係解脫 安樂死好多人想都唔做得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞