[ 不食人間煙火 ] 馬蹄露:「香港人突然矜貴」

328 回覆
34 Like 1033 Dislike
我知May May你食開泥
人會嬲從來因為別人係有選擇之下揀左你不滿的決定
而唔係個個選擇本身的優劣
已前無錢下下食茶餐廳當然一定要係街食
宜家地盤佬幾萬人工涼慣冷氣
林鄭可以選擇俾你堂食或者唔俾
民主社會無洗腦下會嬲完全冇問題

利申: 支持禁堂食
老老實實人地天王巨星唔駛埋位都一枝箭匿向自已架七人車度嘆冷氣,真係唔會踎向街邊食塵,呢條藍屍咁諗都正路,因為佢根本唔知自已個位向邊,明明三四線奀星都以為自已真係呀姐級。
佔中嗰陣你唔係咁講個喎
政府搞就香港人突然矜貴
民間搞就香港人特別矜貴
叫佢大熱天時日日擔擔抬抬幾個鐘,食飯都冇得涼下咁食,食完繼續做,佢唔撚死我俾佢屌呀。
D天皇捱得果一兩日當好撚叻,同班狗官落區扮清潔做果十分鐘有咩分別?
相由心生
啱呀啱呀,咁咪唔會感染囉
佢尼d人係傳統老屎忽,鍾意叫人因為自己捱過所以對方/下一代都要捱下,所以個社會咪唔識進步囉。邊有人唔想下一代過得好過自己,鐘意自己仔女同自己一齊捱。例如我見公司新入識同事,明明睇到佢現在定將來嘅人工唔高得去邊,唔通我同佢講話佢已經人工好高唔好強求,又或者同佢講慢慢做等人賞識就會加多d人工?我真係講唔出口,我寧願叫佢早d轉工好過。
大排檔豪食𣈱飯」 epic fail
抵佢俾人打
落雨都要露天食飯 叫佢示範下
「女人突然矜貴」?!以前只係負責煮飯、生仔,無發言權、無投票權。
係cctvb挨過黑奴生涯係奴性啲
點解佢把口可以唔收?
DKLM!
上次被人私鳥唔夠皮
你自己唔好入餐廳食飯,自己日日企街食飯囉。
on99
偷換概念
用以前街邊食飯冇問題,spin到而家被迫出去街邊食飯有問題嘅人「唔捱得」,再spin到落乜野「黃屍」、「暴徒」等彼此之間一啲關係都冇。
好一個滑坡謬誤。
出街食魚蛋、小食冇問題係因為方便,但係食飯就唔係,至少一手托飯盒、一手揸食具來食,除非你食面包。
更何況而家搞到要禁堂食,被迫要人喺街邊食係政策失當所致,而唔係「唔捱得」。
雖然真係有啲因工作需要戶外蹲下食飯,但係唔代表要習慣接受,乜野都唔駛改,如果被迫街邊食飯都要忍,覺得冇問題,咁下次作出更過份嘅要求,例如全日禁食,連早午晚餐都唔食得,咁係唔係都要接受?
唔係突然矜貴 係本身無需要捱!

佢要人學似tvb員工咁先岩? 清潔工/地盤工\早期天王巨星/tvb員工係比人剝削!係佢地公司/外判/福利/政府有問題,唔係地盤工/天王巨星佢地自己想要咁!

即係有人係咁 就全世界都要跟? 有人被剝削 所以個個都要捱?痴撚線 咩羅輯

本身可以唔使捱苦 咁點解要捱?
如果一早封左關 政府考慮周詳D/防疫策略有用d
就唔使無堂食啦

更重要係 而家周街食同堂食又有咩分別? 3-4個人圍埋一堆係公園食 咪又係無分別
既然無分別 咁點解要迫人捱?
是咪on9

唔係突然矜貴 係本身無需要捱
佢想博出位開拓大陸市場,真係限d⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞