有無攝影退燒友係度 ?

205 回覆
220 Like 1 Dislike
我唔知算唔算退燒,但特登出去影相次數越來越少(近日多D,因為天氣好)..因為發覺影來影去都係果D嘢野,作品無咩突破..
另外樓主講開DChome..自從入面"愛國人仕"越來越多後,依家就無咩入去睇攝影野
其實追器材問題都冇香港人心態問題咁嚴重

好多用大機嘅人會睇唔起人用細機/ 電話影,覺得質素一定唔好,影到好相都係撞彩

相反,好多用手機嘅人,見到人地用大機影到張靚相,又會心諗 「車,佢用大機之嘛,俾部機我一樣影到」

所以攝台永遠咁多罵戰
上年有去睇willy ronis個展覽
有幾張真係好鐘意
套紀錄片邊到有得睇
一部lx100ii走天涯
曾經階段4

而家一部rx100 i 算
你睇真啲,第一步係咩器材都有
自從買左部GR之後就好少留意其他相機部富士無拎過出去用
最好既相機永遠係身邊帶果部 特別係我鐘意紀錄自己同朋友既生活

不過第日有錢都想買部leica+支50
咁係你連1都未行完
到你升級到差唔多就買齊 或者一世行唔完1
其實好事嚟 一步到位好易失興趣
最無聊係牌子間互屌
有d野,要曾經過先可以滄海的。
真係要趁後生試下拎住枝小白通山走
唔係到退左休有錢都無氣力
學樓上有人講,攝影發燒友同器材發燒友,係兩回事黎
去到有個位會覺得相係為左自己而影唔係為人地而影
記得十幾年前買第一部單反係2手apsc機同事平讓既,仲連兩支鏡。
玩左一排之後分開放出去仲有錢落袋
之後就直接換ff 機, 鏡都全紅圈 ...
都冇買新玩具好耐喇, 依家終於出新無反,
又可以繼續癲過 。

所以我算係邊一項選項
十年前喺四川4千米高行山, 5D + 70-200 F4 +50.4+12-24 (唔記得焦距)
行左12個鐘一張相都無影過

經過呢次經歷,旅行淨係帶電話
400D+18-135➡️eos r+50 1.4 art+14 2.5
去到6 了

以前去旅行,兩機四、五支鏡

近呢2年,只帶 iPhone 去旅行...
自己一開始入門影相,用400D+18-135就已經覺得好滿足,同時對器材冇好深入嘅了解,嗰陣又冇錢去添置新嘅器材,有時仲要厚住面皮問frd借鏡,於是一用就用咗好耐,出街影相會好羨慕人地拎住各式各樣嘅旗艦器材
不過諗深一層都好,用有限嘅器材去影反而更加依賴自身技術,對提升拍攝技巧好有幫助,同時亦都要不停睇唔同人嘅作品,攞自己嘅相做比較,諗下有邊啲地方可以做得更加好,世界上最大嘅空間就係進步空間,所以係一條好漫長嘅路。另一方面,PS/Lr都要學,因為可以從中搵到自己嘅風格,亦可以令啲相昇華到另一個層次
到上年終於換咗eos r+50 1.4 art+14 2.5,冇錯啲相係利咗,色靚咗,iso好咗,因為器材提升係有極限,所以宜家影相更加著重張相overall嘅觀感同構圖,以及想張相帶出啲乜
小弟覺得買器材最緊要自己啱用,了解自己嘅需要先好買,如果唔係儲埋一大堆唔啱用咪好浪費
利申: 非職業用家,影咗咁耐相都未敢叫自己做攝影師,仲有大把嘢學
但係呢個世界要有攝影器材發燒友
攝影發燒友先有新機新鏡用
Olympus就係太專注攝影體驗
結果執柒左
利申 om fan屎
我以前係攝影器材發燒友,宜家我一部canon M3 玩左五年,其實睇你影咩,如果只係影人,一枝80 已好夠。
依家一部rx100v,
可行走天涯
想入部xpro3多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞