有無攝影退燒友係度 ?

205 回覆
220 Like 1 Dislike
見到好多影相人(非商業用) 都係跟住下面條曲線行

1.入門時好怕自己器材唔夠
乜都買,乜鏡都有

2.
之後覺得自己器材唔靚
開始將現有器材升級到旗檻級

3.
短暫的品質提升帶黎成功感
d相利左,色靚左,iso 好左

4.
人大左,體力下降,人生經歷多左,拍攝技巧好左,亦都開始知道自己用乜多,
開始唔再 FULL Gear ,出門/旅行 帶自己認為「夠」的器材

5.
知道自己攝影上真係用乜後,慢慢發覺好多器材係非必要
減磅之後發覺自己更加多力氣專注拍攝

6.
分水嶺
當器材減磅但作品提升,拍攝過程更享受時
仲進一步思考到,其實有技術,用乜野影到好相
開始「挑戰」自己 用更簡單更輕便的野影相
例如一部rf g2 仔唔用單鏡,甚至用手機去影

甚至睇透左,影相應該係咁,先享受生活再用從容不迫的態度紀錄
而唔係為左別人,為左搶分,急急影完唔知自己做過乜,然後po 去dchome比人叫兩句大師打飛機攞成就感。

其實講民間換器材黎講
我幾有信心香港人係全球之冠
forum都好多器材討論

反觀第二度,d人都係po 作品多,唔會點成日換機
發燒?
去到第5個階段
恭喜你,慳番好多錢
第一階段已經勸退咗
係好事黎
想睇下滿意既作品
以前咩大三元都有過,去旅行帶幾枝鏡,依家去旅行一部iphone,反而開始想玩拍片
文盲?
有,曾經一機一鏡十幾萬,菲林機
唔帶長焦, 乜撚都crop相算
由用D4到A7R2到而家iPhone算撚數
從來冇經歷過頭三步,一直都係最低配備遊走,影左五六年影到相機都壞埋先敢升一級仔
差唔多
有左技術之後賣晒
a7riv +24 1.4 + 85 1.8 +.....-----> iPhone
室內相,打燈重要過用乜機映
呢個真係..我五百幾蚊買咗d LED燈返嚟用iPhone影product shot....好那滿意🙈慳返勁多錢
90%一樣 家陣相都唔影了
咁係你唔夠熱愛影相/窮姐
講真真係熱愛影相點可以忍受到自己用低階機kit鏡幾年都唔換
都唔一定唔影
係有mood 有需要先影
唔係交功課
全盛時期=A73+A7R3
現在=Pen F EM-5II GM1 iphone

M43先係真愛
6.
xe1+35.4走天下
會唔會入部二手r1r 玩
第一階段中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞