有無攝影退燒友係度 ?

205 回覆
220 Like 1 Dislike
呢個係心態問題,你可以用學習既心態去欣賞人地既相既
copycat都係一個過程黎既, 抄人哋之後可以加自己嘅變化既,唔洗諗得太負面
玩拍片咪又要買返鏡
我係一開頭買部平機 瘋狂影
跟住先追器材 但追得多反而少左影
咁你只係喺1-2中間
早已經嫌器材重
剛放左部無反想換m10
係咩階段
iPhone無可能取代/追到大機
唔講像素啦都係po上網用iPhone一定夠
色水的確iPhone出都執到 但Detail少太多就算影RAW都唔夠大機好執
銳利度iPhone輸硬
話用iPhone影到一樣嘢嘅人 本身要幫部電話配嘅裝備分分鐘大過部細APSC機

我自己真係去到Stage 6
但到影真係有要求嘅相都要拎X100/GR出嚟唔懶得
知道自己取材/主要焦段/手感之後大機真係非必要
而家2020年要影到高質相唔一定要大大部 各廠都出咗好多高質APSC細機

另外想補充如果有少少閒錢 又喺影相上有少少迷失(Stage3-4)
可以買部七劍菲林機鍛練吓 又平又易放走
影過舊菲林機會令自己對器材嘅依賴降低 同時知道一張「相」係點嚟 會追求返一張相嘅本質
自動轉手動要時間適應
同埋好快會懶想轉返自動 特別街拍
20年後已經一身輕
300d開始到m240
Canon 50 1.8到Leica 50.95都有
結果都係敵不過體力同熱情
攝影器材發燒友同攝影發燒友係兩種人。
電子奶真係太重 我已經半封印
玩返d現代機慳返醫藥費
有冇d淨係用手機都影到既靚相/技巧分享
所以唔想再入另一個坑,依家攞部Iphone 11 pro同osmo pocket 周圍影吓算
器材嘅嘢,自己用得開心就得

好似啲人成日笑巴士迷拎晒大機長炮去影車,但我覺得人地運用到手上器材,而又影到想影嘅嘢,其實冇咩問題
幾年前我係因為budget 有限買咗部Rx100v,確定咗自己真係鍾意影相之後就買咗a73 kit set。
中間相隔咗一至兩年,中間我不斷試不斷影,進步神速。
到宜家a73買咗支鏡,總共兩支。反而多咗用iphone 影相 但係因為咁所以構圖方面彈性好多,又會放落大機到試。
我諗到死個日我都會揸住部機影相

樓主出尼個po一定會多咗好多無謂人話自己攝影退燒友係到扮大師,我想講嘅係好多人退燒唔係因為你睇透曬所有野,係因為你未夠熱愛嗰件事
同意
無反而家都有FF
點算 23歲去到6
成日買啲大劣鏡玩
想睇下師兄每個階段你自己覺得既代表作,都想睇下個變化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞