去過加拿大exchange返唔到轉頭

200 回覆
178 Like 3 Dislike
想知二埠樓有咩問題?環境唔好?

佢所謂介紹果又樓

一,火車軌格離,有火車行過真係唔洗返屋企
二,酒吧,醉酒鬼,homeless 多到呢

佢自己冇住過果頭一定唔知
叫佢自己夜晚去行下囉

利申:住過二埠
BTW 你 YVR 人?
又聽過加拿大人講?

不要用耳朵看
真係很喜歡大溫哥華地區
但害怕地震

http://www.ibc.ca/on/home/types-of-coverage/optional-coverage/earthquake-insurance

​In Canada, there are 4,000 recorded earthquakes each year, and earthquake damage is not covered by a standard home insurance policy. In the next 50 years, there is a 30% chance of a significant earthquake in British Columbia.
大愛國家
去撚過瑞士未
咁唔好去啦 日本都唔好去
滑雪
呢幾日睇住加男人 就百感交集
點知save左落usb啲相唔見曬
我以前都問過agent

如果自己做開個行唔係特別叻同出眾
又無大學學歷
跟本想移民係難過登天
一係你就拎舊錢去當地讀書
但讀書都唔係平
本身唔係有家底既,讀書呢舊錢等於用晒你多年黎既積蓄
最後留得低當然好,留唔到變相你乜都無晒

有d post/grp成日叫人唔好諗咁多要移就行動左先
個班友大多數都係有家底/父幹既
衰左都唔驚無後路

再唔係加拿大有agent做買工plan,但呢個plan一來係唔合法
二來洗你成6,70萬,唔好彩俾人周到你以後唔駛諗移民

總括黎講
無錢你有學歷既✅
有錢無學歷✅
無錢又無學歷❌
幾多
Where?
A piece of shit
咁都無辦法㗎...
無學歷,份工無特別,無錢
喺香港都難生存啦
唔通仲要人畀埋獎金貼埋大屋叫你過去咩

無錢唯有自己plan 好啲
香港讀書整返好個學歷
學好啲英文
畀心機儲錢
根據我做啲皮毛功課,澳洲就有少少錢可考慮偏遠地區 visa, 通常門檻低啲
代價係超少人,少社區設施,超悶

同埋熟練藍領,如果對面有需求,有機會偷到雞移民

當然都要有運
加拿大就。。。
蘋果有報道有香港人去「愛德華王子島」
心諗咩料
首先你要知 PEI 係什麼鬼地方先
https://zh.wikipedia.org/wiki/愛德華王子島省

愛德華王子島省(英語:Prince Edward Island;法語:Île-du-Prince-Édouard;蘇格蘭蓋爾語:Eilean a' Phrionnsa或Eilean Eòin;米克马克语:Apekweit或Epikwetk),簡稱愛省,也常被簡稱為皮伊愛(英語常簡稱為:PEI;法語常簡稱為:Î.-P.-É.) ,是加拿大東部海洋三省之一。愛德華王子島省全境包含了與省同名的島嶼及其周遭的離島;此濱海省分的人口(135,851人,2006年統計)和面積(5,683.91平方公里,2006年統計)雖然都是全國最少,人口密度卻是全國最高,達到每平方公里約 25 人 (24.47/km2)。除此之外,該島也是全球面積排名第104位(全加拿大第23位)的島嶼。首府為夏洛特敦(Charlottetown)。
原來都唔算太少人 我諗住係荒島一個
咁都唔係荒島
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞