北海道自駕遊 - 冬天

128 回覆
7 Like 21 Dislike
想去,未夠薑...睇你講法都唔係好enjoy
青池 冬天有嘢睇?
印象中富良野有棵咩樹
去啲唔係市區嘅餐廳
死啦我好似諗唔到太多
不過我懶左好多
有啲位以前會行多陣去
而家咩都開車算
個啲食到我番唔到轉頭
滑雪又可以開車啦
不過條件許可
請司機最好
又安心又舒服
上高速應該會開到好無力
不過小路應該好玩
我上次旺季租。。
一部fit就貴到
我個次去1月頭去租架audi a1都好平
可能我太遲租
D黑冰太狡猾,好彩係架JR行先,如果比JR撞你就見我唔到

睇黎你地以後揸車一定好小心
北仔冬天一定要勁遠開始印Break, 急Break 炒硬
人地係租部好啲用嚟打卡
Hello師兄,
好懷念當時個情境
好懷念冬天北海道自駕
小弟拎住1A廢牌,仲要係鴨駕一take
所以鴨駕畢業生唔好自卑,你地都可以嫁

係日本自駕過2次,台灣2次,但冬天自駕都係第一次
租左駕4驅Prius 1.8 4代Facelift
2月中左9日8夜,全程自駕,合共1次大跣2次小跣呔

大跣呔係星野入面食完早餐開車,落鈄踩大力左少少,之後架車慢慢跣住落左10幾米,之後好彩慢慢停到車。
其後2次小跣呔都係發生係綠燈轉黃燈情況,心急想停又係踩深左少少,結果又係停唔到,直綠跣一出白線外班馬線上先停,好彩前面無車,對面線司機見我停定先開車

高速公路好啲,當日由旭川去小樽有大風雪,吹到好似揸船咁,唯有開慢啲,大約120左右,因為得2條線,所以爬頭時小心啲就無問題

係市區唔好抄小路,因為無人清雪,厚雪好難行,我俾個自私日本人泊車唔讓,搞到我要倒車,當時有半個轆咁厚雪,要係咁大油踩下放下踩下放下先郁到,如果唔係四驅應該要拖走,之後唔敢入小路

總括嚟講,小心啲,但雪藏牌就真係唔好博

高速公路爬頭:
https://sthkxd.aoscdn.com/app/videoeditor/transcoding/video/6b4c1cb9d2a01c3948279c510d14e6d6/7ca3dc6c-a2bf-3b75-8432-3e40e097737e.gif?auth_key=1601784481-291410-812932-344648e88add78d92d607b7d82040c80&Expires=1601784481

開完高速車頭結哂霜,車牌都睇唔到

海膽好味到不得了

Prius 1.8 4代Facelift 4驅

武漢肺炎關係,成個北海道都無乜人
Prius 真心正
唔使勁遠,但一定要柔
仆中國個街 下年都唔知去唔去到
我沖繩租過一日 好撚慳油
去一轉至少28日
My Japanese friend Keita lives in Cochrane Street in Hokkaido whereas his cousin lives in Clovelly Court.
又係你個癲佬
大把
層雲峽
阿寒湖
知床
塊板放得落?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞