北海道自駕遊 - 冬天

128 回覆
7 Like 21 Dislike
一齊去溫泉旅館
我都有幾個朋友住喺北海道,食過兩個北海道女仔,雖然比較細粒啲,但皮膚真係白白滑滑最緊要係大波波
小樽山卡啦海膽係咪指青x食堂(唔識打)
原來樓主介紹左
冇揸車嘅ching都去倒,有架巴士係去水族館(同一方向),大概15分鐘車程左右,落車行幾步就到

另外餐廳可以book位,建議大家如果信用卡有秘書服務可以book定先

上以去草津溫泉入去嘅時候冇雪,住咗一晚第二朝開始落大雪,到第三日走直情出唔到車,所以卒之都要裝雪鏈,但一出咗山又冇事,用雪鏈行咗都唔夠兩個鐘,但要畀兩萬幾yen但唔畀唔得,因為你根本行唔到出去
雪地自駕遊都已經咁麻煩
何況喺當地生活
有啲人仲話想喺北海道生活
呢啲人我相信住番一個幾個月就嗌話要走
我喺北海道住嗰三個月,我可以話畀你聽,下午四點幾就天黑曬,望出去人都唔多過, 真係有啲與世隔絕,除咗搵條女仆野, 晚晚都係十一點前已經腳瞓覺, 心態上好似呀老咗好多㗎
小弟上年北海道自駕, 同個朋友一人一日
我對上一次揸車係7年前
我真係好中意係日本揸車, d人真係好讓
冬天先係咁,因為緯度高既關係
夏天呢上午三四點已經天光,七點幾先天黑
所以道民係好珍惜夏天,因為夏天真係好短暫
亦都係旅遊旺季

Btw 北海道的確好適合養老
唔只係揸車,喺步行街過路既時候,都會主動讓行人過先
北海道我差根室同稚內就玩曬
每年都會去雪祭
雖然我好怕凍 但真係好中意落雪
特別係夜晚, 有少少燈光, 有少少飄雪咁
好浪漫
落雪唔浪漫,而且好煩
你一個人一架車?搭車點會平一半?除非你只玩札幌
落完雪先至煩, 周圍落曬雪行都行唔到 ,跟住落雨就仆街喇,周圍污糟邋遢又濕又滑, 真係唔想出街
成條街都係奶茶多冰
第一次渣prius e-four 假四驅冼到仆街
之後換左impreza1.6如履平地

impreza神車

岩岩今次係北海道租左TIMES
佢比左架萬事得demio我 不過不失
來回左小樽同札幌
好大雪所以無乜話點溶雪

依家冬天都唔洗加錢一定包改四驅
過彎唔心急就應該唔會跣既
個排差幾日新年
又加4驅同埋個e toll 吃到爆
Book個時有好多好車都俾人book jor
計過條數 貴唔少
不過想爽皮 又唔想攞喼係雪地行
我個次都想租 subaru
但俾人租哂
Levorg 1.6 有嘅
但係唔平
而且levorg 車身太底 同比較長
所以租細車加4wd算
I suggest reading "Hokkaido travel guide" on your own time. It's an excellent guide to Hokkaido.
2月北海道自駕由札幌玩到紋別再落返黎
有無話咩位可以落一落? 之前試過一次偷雞 淆到仆街
其實好多車 打壞車燈 停係市中心
我係 Osaka 同 Sapporo 都見唔少
但多數有人係度 我試過係大阪市中心打雙閃等左半個鐘有多都ok
有次係神戶市中心
我見成街都尻泊 就尻泊算
但一兩個鐘後 番黎 開始見警察查牌
好彩無抄到
所以日本租車 最好唔好去市中心啦
除非搵到個唔會貴剎仆街嘅車位啦
稚內去過除左叫去到盡頭冇乜特別
但就係為左盡頭先去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞