北海道自駕遊 - 冬天

128 回覆
7 Like 21 Dislike
因為天寒地冬
唔想地下濕時一直拖住d喼行黎行去
行程又係山卡拉嘅地方
所以最後選擇租車

租車時 北海道冬天加雪軚唔洗俾extra
(關西試過要俾,個時租問租車嘅洗唔洗加雪鏈,佢地笑住話唔洗,佢意識係雪軚夠用掛)
我再加錢租4驅
4驅隨左循跡性好
我係札幌市中心開時
係好多無料嘅街度
地下嘅雪溶左d 變哂 凹凸不平嘅 冰
間車冼到仆街 一直原地失控
前面嘅的士重慘 因為係後/前驅
即係得車頭/尾 一直飄
我有次差d撞左埋路邊嘅車度
如果唔係4驅 我應該好易抄
個時時我慢慢開 俾後面d黑道車bi尻me
我個時做左下中指 唔知佢係未睇唔到 定因為我係遊客 所以無落車打我諗起都覺得自己尻

去之前搵左好多冬天開車嘅資料

一定 一定 唔可以急速/大腳 brake同俾油
除非你想做世界冠軍
預幾個車位先安全
(試過一次要急剎 預兩個車位煞 間車都一直滑)
最好帶副黑超(雪反光傷眼)
停車後 take起個雨撥 費時結冰
如果停左一晚又有雪 要用個掃 掃冰落黎先開
如果唔係一個急剎 雪跌哂落黎 就會睇唔副前面

一開波揸時
如果限速係50你最好開30先 如此類推
但係你開左上公路後
會見日本仔 100時開 120以上
有d癲嘅開200
當你揸慣左後 限速100 你都會夠膽開足 或者超少少
其實北海道公路成日有車鏟雪灑鹽
所以公路相對比較安全

點都好 安全第一 量力而為
要小心再小心預多啲車位

重有「黑冰」係非常之危險
地面會結冰 但同平時馬路個樣差唔多
隧道亦係陷阱位
你一快/剎車 多數失控 到時就睇你命水同技術

我有個行程係去滑下雪
上山同落山時都好大雪 好牙煙
上山時重見到個阿婆係度行緊好辛苦
跟住我地佢上車 車埋佢去有巴士站嘅地方
中間一直好難溝通 都唔太知佢想點
我日文又只識個幾句 好彩最後都叫到佢上車
我地開番出大路時都開左十幾分鍾。。
佢咁行唔知要行幾耐

落山就好撚危啦 條路係小路 雪又係咁落
大大減低左摩擦力 我全程只敢10-40 落
個度如果抄撚左 凍都凍死

成程都算係有驚無險
我係機場時無租車
因我為時間同金錢關係都係第二日一早係札幌再租
札幌->小樽->登別->函館->支笏湖->機場
建議大家行佢啲公路 俾個全包嘅etc
印象中都ok, 如果關西唔建議!好搵笨!實際唔係全包!其他路段唔包係個套餐度!唔買套餐重平,佢一開波唔同你講,最後俾錢先話你知

總括嚟講 北海道冬天自駕遊 真係好好玩

但如果你平時係香港開車好狼死
唔太建議你冬天開

但租車個價錢都唔平(如果坐火車會平一半)
有幾間餐廳真係好正
啲海膽有間係小樽山卡拉 正撚到我高潮
揸車去方便好多
到時再講
12月喺札幌揸 睇住隔離啲車個個起步都甩一甩尾
要識轉低波減速,齋用brake唔夠。
睇完都係不了
係九州沖繩踩130算
佢俾左部 jazz我
4驅混能嘅
間車算係咁
個次係我第一次接觸4驅、混能同Jazz
2個人租算係咁
我唔夠早book車
有公司提供Subaru
但係我太遲book
俾人book哂
個種感覺差好遠
平時關西公路愈揸愈易眼瞓
Jazz 4驅 得日本先有
唔識車
個時無醒起呢招
如果唔係落山應該感覺安全好多
我都唔記得佢有無得轉波了
所以日本旅巴士機好強
應該落雪地區會特供
印象中細車都係得前驅 因為咁先經濟實惠
除非係小鋼砲有d 4驅
19年1月 北海道 4WD 舊alphard 雪胎 平plan

只要唔好急扭 唔好睇少個彎度 平時扭到嘅係扭唔到
停車大力係無用 預早停啦

千萬不要租垃圾nissan
今年二月尾去湯沢滑雪
雪胎2WD 架車好易卡死唔上唔落 抓唔到地
成日停鳩咗係路中間
最後夜晚番酒店卡死埋 要搵酒店幫我拎剷雪車拖
揸過咁多次雪地得呢架有事
nissan serena永不錄用
轉S/L/2呢啲應該都有

就算我之前去紐西蘭玩campervan都用過呢招,山路落斜唔知落幾耐,齋brake唔夠用。
北海道必食推介!
個次睇臺灣愛玩客
介紹一間係小樽海邊嘅餐廳
青塚食堂
個間嘅老闆娘嘅爸爸以前係漁民黎
所以佢地好似入到靚海鮮
有個特色係 燒鯡魚
鯡魚好似以前係北海道一種好重要嘅貿易資源
但感覺平時去旅行唔多見
1月-3月特別肥
食落去唔錯 幾香
但無話驚為天人

但係佢個個燒扇貝 同 海膽飯 真係頂你個肺
個扇貝同海膽係我食過最鮮甜嘅最好食嘅!
唯一同佢媲美嘅海鮮就係新西蘭嘅BLUFF(生蠔)
之後食左幾轉海膽都食唔番咁鮮了
多數話北海道食三文魚子特別正
佢比其他地方心理上好啲嘅
但唔會似個度嘅海膽同燒帶子咁
一食令你對眼放大
打通你任督二脈
E.g. 三角市場嘅海膽就麻麻了

下邊嘅魚 叫八角魚
好似係北海道特產
個時個節目講佢好肥美
當老詹點塊魚肉落豉油度
啲油會漏哂起碟豉油度
一上碟我都好興奮
睇下豉油有無油
但係一食落去
真係唔多油
肉質算彈嘅 味道同普通白身魚差唔多但鮮did
本來我最期待係八角魚

但結局真係
燒蠔 燒螺 都普通料

不過食海鮮睇命水
可能我下次再去都無咁好味lu
(多人會影響質素)
餐廳由小樽站開過去要20-30分鐘度
見旅巴都有停個度
但係味道絕對唔係垃圾旅行團比你食個d quality
停車都係一個大問題
日本街邊唔俾亂泊車
停下就得
市中心嘅停車場(電梯個種)
得細車入到
停車要上網搵下邊個揸啲 又唔會太遠
不過札幌市中心嘅話
都係坐地鐵同的士算
巴打 你阿樹個fd?
個d車乾唔乾淨?
搵車位算容易?
整係玩過nissan嘅 q咩同 x-trial
都唔知係未同一部
2wd嘅Nissan suv好尻下
4wd好少少
但次次租suv都俾Nissan 我
見到都想嘔
上年12月P牌完渣,好好體驗
最淆係落左條大斜路搵嘢食,驚無力上番上去

大公司租好乾淨

大把呢類車嘅車位
北海道
樓主寫唔寫遊記?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞