MPF 大撚鑊了而家,啱啱打電話去問....

324 回覆
1400 Like 49 Dislike
我得果雞碎 六年後拎都唔緊要
我估到時全香港既MPF公司都比人夾住
有錢人會有錢唔拎?
唔係可以直接轉BC?
有錢都幾十萬都唔要洗等BNO平櫂?
冇咁多次既當你十萬月薪好唔好
幾十萬都幾個月人工
咁都唔要?
咁唔係有錢咁係傻
咁又唔係咁講,果幾十萬果去供奉Tesla好過
以前求其去下澳門都拎到
What lun the fuck
唔使.
你宣誓你退休就攞得.
不過你之後就唔可以喺香港工作.
除非你有足夠證據證明你宣誓當時真係打算退休
我都計劃中呀
人地就係講緊要走左先拎到MPF
咁所以點會出現想拎MPF, 所以唔走呢個情況呀
互認旅遊証件是中英交換備忘錄寫到明
所以你會睇到基本法附件三寫明 英國國民(海外)護照持有人屬中國籍香港人
如果英國承認 英國國民(海外)護照 屬英國公民
大陸肯定會跟據自己利益再更改此國籍法
再出大絕就是當BNO 97年7月開始已是外籍
追收回97年以來的香港福利
例如你98年住過公立醫院, 佢就當你當時已非香港居民
直接計番你非居民個數 , 再由你們扣起的MPF或資產中取出
中國肯定唔會比錢走, 要走都炸你一層先, 剩番少少再俾英國 , 咁樣先最付合中國利益

成個連登都未識中國思路

所以你知點解樓主講積金佢要睇你本居留申請証明, 同埋等2021英國點做再決定啦
誠意金來的
拿拿聲轉用第二間MPF先啦
要60先可以提早退休
65先叫退休
有啲公司好鬆 睇到你有當地身分證就得 有啲一定要睇到有永久居住既字眼 番大陸既話 回鄉證+宣誓搞掂
唔得咪轉去鬆手既公司囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞