MPF 大撚鑊了而家,啱啱打電話去問....

324 回覆
1400 Like 49 Dislike
諗住出年去英國定居,仆佢個街,原來而家要用永久離開香港呢個理由提早攞返MPF,竟然要出示外國永久居留簽證或者外國護照。咁我打去HSBC 問啦,問佢BNO算唔算外國護照先,佢話要等積金局出年一月嘅指示先確定到。咁即係特登左鳩住香港人攞MPF啦?!
BNO唔撚係外國護照係乜嘢?我屌佢老母呀
之前大把人呃積金局話返大陸住都拎到,而家玩嘢都唔定既
不嬲都要宣誓架啦 唔好玩啦好唔好
去左宣誓先啦
傻仔 你話擁抱大灣區 佢送埋上門比你啦
索性話提早退休囉!
唔係講宣誓 係講緊受托人公司要信服你真係離開香港,以前係好撚寬鬆,而家已經講到明一定要永久居留簽證或者外國護照,我啱啱打電話去問過。而受托人公司係睇積金局指引做嘢。 我問過匯豐同埋另一間保險公司,都係要永久居留簽證或者外國護照先至可以。
早估到會出呢招
誠意金來的
提早退休呢?

反正都要辭職, 佢鬼知係咪退休
回支證試過未
去宣誓 話返大陸就得
地址都唔洗
你攞到公安廳發俾你既回鄉工作許可或退休生活批文咪得
唔得啦, 回鄉證本身限180天,
簽發地喺英國,國籍係BN(O)
咁都唔係外國護照係咩?
大陸一早講撚咗只承認呢本野係旅遊證件,唔係護照,仲要問佢唔係護照係乜

中共鍾意嘅話佢係貼子簿都得架啦,你咬佢食咩
之前好寬鬆
去宣誓 話永久返大陸
就拎得

而家港共應該唔比你咁做
五年之後唔好再等+1全BC,一有ILR就要提走啲錢。

之後拎唔拎BC就唔好同佢交代。
本裝先限180日
轉咗卡之後有效期內冇限
話移民去大灣區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞