樓下投訴漏水,但唔比入屋,請教可以點做

108 回覆
0 Like 19 Dislike

1. 是否紅圈位濕度最高?

2. 果邊近外牆/你浴室果邊有無暗喉?

3. 就咁睇唔似條喉有事,影埋外牆大約位置(如近窗)
其實唔洗,等滲水辦外判幫你做地台/洗手盤/浴缸色粉測試lor,搵唔到源頭佢唔會強制限你維修
1.yes
2.無
3.

明喉漏既話會好明顯,滲水辦應該唔會睇漏眼既
下層係個天花有滲水定係點樣,想知個損壞情況係點,同埋個位置係咪唔近個浴缸,通常keep住滲既話一摸天花d灰其實都確認到,唔使用到咁高科技
以前做物管純學術討論
我睇番個plan
人地漏水係近廚房同廁所牆唔係外牆wo

響正入廚房果d位
已經落過色粉但無結果(無色水滲過樓下),但樓下搵左第二間檢測公司用microwave topography話有water seepage,出左律師信告我,但問題係唔知馬桶定企缸漏水,一陣整左企缸點知無用就仆直

其實係,要靠管理處落樓下摸下都知邊度最濕
齋睇都係估
可以睇下我po啲數據
樓下係條撚樣係業主立案法團啲人,都唔知會唔會比人屈9我
小弟不才,唔係好睇得明
最緊要係唔明佢d相既擺位,幻想唔到個場景出黎
最緊要係睇唔明佢實際既受損程度,係滲到滴水,定係滲到跌灰而且摸落去重係濕濕地
拿,就咁睇樓下廁所廚房2邊天花都有事
估ja
1. 最大機會係廁所水箱/供水喉/去水
2. 你企缸供水,睇唔到你供水喉點走,但你廚房都要用水,所以供水喉明顯係從你屋企大門經過圖中滲水果幅牆入屋再分叉去廁所同廚房,唔知你食水喉是否明喉,暗喉就難估
佢話濕濕地
唔知你大門一路入廚房走廊係回,如果有木地板,睇吓有無邊d位發鴨,或者留意雨d牆身近地腳線,會唔會都有滲水痕跡
打錯哂d字sor
1. 木地板有冇發黑(如有木地板)
2. 入廚房走廊近地腳線會唔會都有滲水痕
濕濕地應唔似係供水,如果係供水既話佢應該會滴得好勁
好奇一問你地沖涼個陣座廁個邊個地下會唔會濕,因為見你地個企缸好似淨係用簾去隔住
全部都磚地 花灑對面已經係廚房 中間有啲公家喉,但無幾耐之前屋苑先上黎換過。以前可以一望就望到樓下,但佢依家用紅毛泥封左,唔知關唔關事
唔好用黑膠,鋪瓦易鬆架

通常出事係廚廁,叫泥水佬正正經經做返3角線用107/111油2浸就得,驚嘅就試1-2日水

如果你果區濕氣重eg 將軍澳西貢

就索性叫泥水全屋地台掃牛奶水/加錢油107/111

記得影晒相做record

利申:裝修判頭
唔會,因為個簾係好長既,同埋就算有水飛左去地下都係以滴既單位濕左,唔會係一攤水咁濕。
老實講,30-40度真係唔算濕
但cp10 65度就真係漏水走唔甩,仲要響正浴室近走廊中間,滲到廚房果邊都爛埋

你呢單都係難搞,如果地台測試無料到,都幾肯定係供水喉
如果係暗喉既話真係好難睇,重要本身係磚地,自己一定唔會覺

會唔會係裏面啲喉有滲
有個好簡單既方法可以試自己食水喉有無漏水,就係你搵一個上晝唔用任何食水,抄低水錶度數,下晝睇下度數有無變到,呢個方法可以唔使錢就試左先
但係前題係你屋企任何一個供食水既水龍頭本身要無滴水/關唔實既情況下進行,如果唔係個錶數一定都會變
我聽日試試thx巴打
唔洗理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞