[勸世]Poly Civil 你問我答

111 回覆
42 Like 3 Dislike
揀fyp 淨係睇GPA
基本上出名嘅Professor都俾SY揀晒
佢哋year 3升上嚟唔使讀中文英文
起碼爛少好多科grade
好多人本身GPA有 3.4 3.5 但係就係比嗰啲語文科拖累拉低到 3.2 3.3
但係嗰一班SY 升上嚟year 3就可以輕輕鬆鬆過3.5 3.6
之後大家揀fyp professor 佢哋又揀晒
SL Chan TM Chan CL Kwan 呢三個出名嘅professor
得一個非SY嘅同學成功爭到
其他嗰十五六個全部都係後門狗
你話係咪對本身啲同學唔公平先
佢哋少咗咁多爛grade科讀
所以基本上 Civil 拎到 first hon嘅都係後門同NDS
本身升上嚟local嘅都冇乜幾個可以真係攞到first hon
我都係ive升poly sy civil
但要讀中英文
但係本科生要讀三科英文兩科中文
基本上英文中文平均啲人拎C+ B
有五科都係得B 或者 C+
已經拉低咗好多啦
就算你自己civil 科考得幾好都好
都冇可能攞到first hon
但係 SY 就可以避到呢個問題
所以基本上攞得first hon 都係果一班後門🐶
Push 下先
Push
依加已經變到21
點會唔讀poly civil,一萬億明日大嶼繼續推
推la
如果想自殺/將來乞食 可以入來讀下
Ive升PolyU SY
Year 1:
Sem 1 - 7科
Sem 2 - 6科

Year 2:
Sem 1 - 5科
Sem 2 - 4科

IVE 升PolyU兩年Total 讀77 credit 兩中兩英
PolyU HD升PolyU 兩年total 71 credit 一中一英
純種四年Total讀124 credit 兩中三英

你話PolyU HD升PolyU有優勢我就信
IVE升PolyU SY有優勢? 咪講笑啦
係署長個仔就唔會入埋土la
請問IVE civil hd 要入返理工civil
係咪真係要3.6/3.7 以上GPA 先得?
2018 - 3.6
2019 - 3.5

不過都要睇返你個屆d人高唔高分
UST 收分同PolyU差唔多
唔介意讀多年既去UST仲好
其實工程科畢業就算志不在考牌
往往都可以入返政府Tech grade
當年我個屆就撞正政府退休潮TOWS請好多人
呢家水尾我都唔敢講仲請唔請人
暫時見到2個 一個機場 一個CEDD
有得簡做big4 狗定n 賤狗?
17年grad 路過
其實fyp 做咩project 跟咩professor
如果你唔係想畢業之後讀phd 其實都唔大影響
當年我因為某d 原因 我要等"全部人"揀好哂supervisor 之後先到我揀
最後得番d environmental projects 比我揀 當年maggie 同我講 你唔做就下年先有得揀 最後頂硬上 又咪一樣畢到業
就算你跟SL Chan, TM Chan 出到黎又咪係consultant 做狗
如果你問我 做big 4 有錢途過engineer
不過頭兩年會辛苦過做engine 好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞