[勸世]Poly Civil 你問我答

111 回覆
42 Like 3 Dislike
冇咩點睇 反正啲錢又唔係袋落我個袋
我有個fd 今年 ive hd上番poly civil year3
civil除咗好易就可以技術移民去澳洲之外,都無乜作為
你知唔知本身Civil 有80人到
但收senior intake 收成86個 跟住加埋就百六個人
實在收得太多後門了
嚴重影響晒本身升上嚟嘅既得利益
揀FYP 唔夠嗰班SY爭
GPA 又唔夠果班 SY爭 first hon (佢哋唔使讀中文英文,著數好多)
出嚟搵工又要同過班SY爭
其實我建議收40到50個 SY就好
80個太over了
我唔計政府 ,當你考咗牌,3xk ,無牌嘅話可能都仲係2xk
Consultant 啲人工永遠都唔會變⋯⋯
以engine黎講,civil人工數一數二高啦。我d舊同學畢業左十幾年,依家個個4萬以上(無考牌嘅例外)。
易入難讀
利申:poly civil hd狗
想問可唔可以share link
點睇城大civil
邊個再入poly civil睇路
政府收5個位 3個hku
有名牌大學海歸
感覺上冇咁勁
做contractor多
Poly 入 3A2M 做狗就有你份

其實份份工都係
餓你唔死 但食唔飽
用做工程嘅精力 喺其他行業發展
收穫可能更大

利申 17 civil grad 冇入行
由萬五人工做到今日二萬五
雖然人工比唔上做判頭嘅同學
但日日準時收工冇手尾跟
仲有得周圍飛
係,不過聽講下年仲難
Ching 做緊咩?
product development 之類嘅野
當時都係就咁jobsdb搵
逐個逐個睇
搵啲sizable嘅公司
目標搵list co

初頭都係偏customer service果邊
做左一年有review 又見我有工程數理底
promote左去跟product
人工加左三千
上年再review 去到二萬一
開始可以跟人去大陸 新加坡出trip學野
不過肺炎宜家冇得去
上個月再review就二萬五了
如果 17grad 做 civil consultant
我估人工最多都係得 22 23k
差唔多
不過乾收銀落site好似會再多幾千
判頭就好似25~33K

17 fg當年入協興禮頓25k
BK 20K
中國佬 俊和 五洋果啲就17~18K
3A2M就19~20.5k

目前計落人工同升幅我同大家差唔多
但因為行scheme A政府有貼錢出糧
所以N展起薪高係假象黎……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞