【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十)】

5001 回覆
40 Like 3 Dislike
Tiktok買左一堆老翻音樂版權
例如出名既coffin dance
https://youtu.be/j9V78UbdzWI
所以有背景音樂
Ig story無
係咪我多心,佢地講野好就住講,重間唔中講句『啦, lee d 唔係講政治,講......』
我記得當時睇到段新聞介紹日本當時最hit嘅app介紹佢,睇完段文,睇吓介紹片,得出兩個字:無聊。完全都唔知做乜?當時仲話日本妺好迷
點解咁呀⋯⋯
光明頂係講邏輯同常識
會當凌絕頂 一覽眾山小
昨晚回post時無意之中發現
五眼大師

財神在心 一生好運 日日有福蔭

大師飲完金牌咖啡先出嚟
終於有得正負皮同推post
我開youtube主要攞黎睇bbc、rthk同沈博士channel應該唔算低端人口掛
咁都俾你地等到
在愛丁堡大學寫論文的香港學生,被評審團告知:Hong Kong 此一英文名是殖民譯音,政治不正確,要加上漢語拼音 Xianggang。

但是此一「提議」,英文本身寫得不地道,有Chinglish 風味。一看就知道出自並非以英文為母語的外來「學者」。

不過若此規矩成立,香港特區政府網站應該跟隨,叫做Xianggang SAR Government 。

此外,Peking University 之Peking,也是火燒圓明園和八國聯軍時代英國人對北京拼取的名字,也應該正式改為Beijing University,而清華Tsinghua,亦正名Qinghua。

當然,China一詞,與瓷器同名,是脆弱而容易破碎之物,有嘲辱之意,最應該緊急改成漢語拼音Zhongguo。
其他人休息
兩個囡囡
講「慕尼黑」
好悶咁 好似講緊故事
咩黎?SOURCE PLZ?

抽得咁大
我覺得係技巧問題。如果由才子、教授、鮑sir講故仔我估可能好啲。同埋半個鐘講兩個故仔,會唔會趕啲呢?
陶囝facebook..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞