[九龍西] 香港人拎咗架巴士嚟做票站

479 回覆
3092 Like 11 Dislike
痴撚線架
SF除咗SF1之外,喺服役時期都無上米白下紅色
包括呢架15

上紅色係為咗重現返珍寶喺1975年啱啱入伍嘅形態(好似係)
型啊!我真係好撚鍾意香港!
遲d會改裝加冷氣成為進洋既辦事處
推初選post
白色冷氣巴如果用3+2凳係幾惡坐,反而中巴冷馬巴依然用熱狗凳但係用dunlop坐墊好坐好多,其實中巴買車係有眼光,如果佢後期唔係主攻地產而睇淡巴士市場而hea住經營,佢嘅巴士市場可能做得起
有Volvo B8L之後已經好少少,無咁悶之餘唔係下下啪啪啪
位置係邊度?
西九龍高鐵樓下個巴士總站??
九巴珍寶主要有兩款車身,metal section同BACO

metal section車身,俗稱圓頂寶

credit: chinamotorbus.com

BACO車身,俗稱平頂寶

credit: chinamotorbus.com

同中巴相比,九巴珍寶本身無動力輔助系統 (俗稱風油軚),所以九巴車長揸起上黎比揸同款車嘅中巴車長更加吃力 (中巴珍寶本身有風油軚),甚至有九巴車長因為揸到工傷而告上法庭,所以九巴亦加速淘汰珍寶,至95年珍寶已經喺九巴載客行列絕跡。

至於九巴亞歴山大車身要得到勝利二型同祖比倫投入服務先出現。
希望連飛機膠都睇到
搵票站同 Code:https://legco2020.com/news
參選名單同候選人資料:https://legco2020.com/candidates

可能架車唔係好適應香港潮濕氣候
當年未有新巴城巴仲未係周大福集團旗下,兩間巴士都係對家,而且城巴仲係新巴勁敵,母公司stagecoach group好有野心想開拓香港巴士市場,所以城巴使左唔少錢買新車以及宣傳公司形象,包括宣傳10路線收$3.4以及派2500以及新車2800行走10號,借此宣傳旗下價廉物美嘅巴士服務。面對強敵,當然新巴都唔會放鬆。

況且新巴接手經營原有中巴路線,亦想改善港島巴士服務,所以先會咁捨得落重本做唔少宣傳以及更新車隊。
最多都係得果架白水箱巴士同呢架SF15
推呢個

試驗車身顏色係大量引入Alexander 車身上珍寶嘅時間開始,1991年4月車主雜誌巴士迷專欄有張喺星光行背景嘅相。

AV1 好似 1974 定1975 年出牌,試驗色應該係之後嘅事。
https://www.chinamotorbus.com/automobile/daimler-fleetline-jumbo-golden-20-years/

當年車主雜誌有個公共交通專欄,好似 keep 咗出幾年。
唉呀冇得一睹上層風彩
巴士專欄陳覺瑜都有份發起,以前成日睇佢啲巴士書同年鑑,不過近年佢啲巴士鑑奶共奶到雪雪聲 (例如大篇幅介紹遼寧艦同高鐵) 真係狗都唔hi
陳自瀆D書冇睇好多年, 一黎佢係藍, 二黎佢有D位寫到1999
九西人pushpush
細個坐依架上山頂
咪撚提佢
頂你個肺.前年本年鑑
佢都痴痴地線既
用成兩節講遼寧艦
巴士年鑑講地鐵.飛機.船我明
但係唔明架艦關乜野事

同埋佢本野好明顯係吹奏大陸車
北嶺國際係中華書局旗下,你懂的
傘運之後已經無睇佢啲書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞