[九龍西] 香港人拎咗架巴士嚟做票站

479 回覆
3092 Like 11 Dislike
依隻係中巴舊色
車主應該係想配番架車新車時既樣先用依隻色

有左海底隧道後定80年代中巴先轉為藍色
唔係LF?
自從ADL獨大後
d車好悶
多謝手足借出佢既無價之寶比香港人做票站

和你抗爭 我很愉快
有幸當年能夠見證其中一項歷史
當年交接外界好擔心中巴玩野
中巴拍心口話唔會玩野
但係都有哂PLAB B , PLAN C.

點知中巴真係講得出做得到
基本上有照原定計劃行事
順利交接

原有過檔新巴D車係幾個鐘內貼哂新巴LOGO出車
果時開學日一落街見到D隧道巴都貼哂新巴LOGO.

有施將軍時既新巴真係幾創新同肯駛錢搞型象

不過近十年已經開始平淡
英國其實有堆舊款香港車去左做校車
以前三門果D熱狗
不過真係太舊
好似死得八八九九
以前住上水, 大埔返學,真係日日坐73都唔坐鐵
果陣仲好似得返73同73a未轉晒冷氣
BACO平頂寶 簡直係沙田區主力車

果時太細個.只記得D車窗係比其他車身高
一搭中佢,成日搞到我無得睇街景
同埋BACO車身車箱內D燈係普通光管座.圓頂寶係靚仔掛燈
推撚爆佢
呢架短寶黎,

短寶係係落車門之後起計有3個正常WINDOWS+一個細WINDOW 30呎

長寶係落車門之後起計有4個正常WINDOWS, 33呎
入到去係有啲焗,不過兩度門中間個位相當有趣。
同埋有啲矮入去scan QR Code果陣要dup低頭。
有啲人可以喺上層到scan,到我果陣咁啱有個人落咗嚟話喺到幫我做,然後就冇得上去
好得意
好似好撚震撼
中巴仲要公開拍心口話唔會玩嘢都幾正
巴打
聽君一席話,勝讀十年書。

雖然我唔識巴士,但我會記住呢樣嘢
懷舊香港 民主之車 齊齊投票
唔怪你

畢竟,中巴專營權係1998年9月1日就結束
已經隔咗成22年

所以,忘記咗或唔知道,唔出奇
果陣我得4,5歲
有幸當年能夠見證其中一項歷史
當年交接外界好擔心中巴玩野
中巴拍心口話唔會玩野
但係都有哂PLAB B , PLAN C.

點知中巴真係講得出做得到
基本上有照原定計劃行事
順利交接

原有過檔新巴D車係幾個鐘內貼哂新巴LOGO出車
果時開學日一落街見到D隧道巴都貼哂新巴LOGO.

有施將軍時既新巴真係幾創新同肯駛錢搞型象

不過近十年已經開始平淡
好似好撚震撼
中巴仲要公開拍心口話唔會玩嘢都幾正

佢地談判到最後幾個鐘
之後成功講掂數
唔係講笑, 古老巴士行出街仲搶眼過超跑
屌 果d白色巴真係臭到仆街
果陣汗味濃撚到
依家有種舊嘅金色巴都係有果陣臭汗味

熱狗只要開窗就好舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞