[推到公布] 第三十一屆台灣金曲獎入圍名單

94 回覆
0 Like 1 Dislike
GEM喎
出道以黎最好唔代表全年最好
事實係的確有其他女歌手表現好過佢
又係講馬一定要跑得快過隻馬既theory
同埋金曲獎又關叱咤咩事?
唔鍾意GEM啲歌就代表鍾意叱咤?

利申:覺得近十年叱咤頒得越黎越差
唔好偷換概念啦
我係評緊你評個炸評論人呀 唔係要你唱得好過歌手呀
咁而家係討論緊班評審出既評審結果喎
我一定要100% 服個班專業音樂人既意見?
咁此po已完架啦喎
最想青峰既太空人拿到

突破蘇打綠時代既框框

不過一開始聽有d難消化
作為聽眾,佢係一隻好愛惡分明既碟

但係Waa和公主又係開大絕

一個係唱功感情無得輸 Ophelia 彼個所在

一個係制作概念結構上一流
好難簡
你咪由鳩佢罷睇囉
人哋台灣人服咪得
呢度連登嚟
唔燈下阿漿點會有獎
摩天動物園第一次聽真係嘩一聲好過佢之前所有歌
今年佢就算拎獎都真係唔意外喎
海豚刑警係我第一個有印象既台灣獨立團
第一次youtube聽到 啲歌詞勁多注音文 個feel好鳩又好吸引我聽落去
loop loop下已經聽左成年
傳唱度高嘅 但唔算係金曲獎品味啫 可能見佢有大突破最後會比佢嘅
女歌手係咪分獎
Gem 娃 梁靜茹
國專 年專 女歌手
[新聞] 第31屆金曲獎主持人 魏如萱(非官方消息)

第31屆金曲獎昨(15)天公布入圍名單,主持資歷豐富的黃子佼先前預告要卸下「三金主持棒」,主持人選現傳出文青女神魏如萱獨挑大樑,將主持本屆頒獎典禮,出道17年的她唱作俱佳,今年更風光入圍了6項大獎,是本屆國語歌后的熱門人選。

金曲獎近年挑選主持人都別出心裁,也喜歡找歌手來擔任,包括前年的金曲歌王蕭敬騰、去年則由新生代的「Lulu」黃路梓茵主持,今年團隊找來入圍多次金曲獎的魏如萱接棒,主持10月3日在北流登場的頒獎典禮。

37歲的魏如萱雖然是以樂團主唱出道,不過她的表演資歷相當豐富,曾跨足舞台劇、電影及電視劇,最重要的還擁有15年以上的廣播主持經歷,若是挑起主持大任,臨場反應不會是問題,還能與熟識的歌手入圍者擦出更多火花。

表演極具渲染力的魏如萱是創作型歌手,過去就是金曲獎入圍常客,包括在「自然捲」時期2度獲得最佳樂團提名,單飛後已入圍4次國語歌后,尤其今年專輯《藏著並不等於遺忘》更是來勢洶洶,一口氣入圍年度專輯、最佳國語專輯、最佳國語女歌手共6項大獎,得獎呼聲超高。

這張專輯是魏如萱結婚生子後推出的第一張作品,她談及入圍心情表示:「這是我成為了母親之後第一次入圍金曲獎,感覺很不一樣。」形容心情「平靜卻又極度興奮」,更表示親友們都很希望能夠看到她上台領獎。

至於魏如萱是否擔任今年金曲頒獎典禮的主持人?她的經紀人表示,一切以主辦單位的公布為主,「如果有這個機會的話,會全力以赴。」承辦單位台視也表示:「以主辦單位發佈內容為準。」

https://www.ptt.cc/bbs/Golden-Award/M.1594904392.A.CA3.html
總之唔好搵lulu主持就得
覺得女歌手邊個拎都唔出奇
真係都唱功好
國專估娃娃/珊妮/青峰 其次係joanna(翻唱專輯有d蝕底)
年專估阿爆/珊妮/娃娃
暫時覺得
阿爆似拎年專,唔係阿爆就似公主>>娃娃
國專同專製作人似公主同娃娃爭
女歌手暫時覺得就靜茹娃娃GEM爭
年度金曲意義上希望俾滅火器
新人推9m88
告五人
真係娃娃做主持
比較意外嘅係蔡旻佑有份主持星光大道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞