[推到公布] 第三十一屆台灣金曲獎入圍名單

94 回覆
0 Like 1 Dislike
今年川哥在,可能主流流量都係入圍考慮因素之一,改變一下金曲獎係小圈子的形象掛

27屆女歌手真係o咀,彭佳慧其他冇中但淨係拿左女歌手(果年睇好amit)

但千祈唔好係宇宙漿,聽過佢第一隻碟後就不了
利申:有去聽佢第一次紅館演唱會

或者係黑馬乃文BB我都ok
係喎,原來佛跳牆 bj肆入得一項,連最佳樂團都無入
所以我就係覺得今屆係陳鎮川做評審,梁靜茹先入到
不過既然都入左,我都支持靜茹嘅,始終佢陪跑6年好慘,但同樣娃娃都已經入第4次,都拎唔到就準備追到靜茹紀錄
宇宙gem隻碟真係不了
應該最黑馬係joanne拎,翻唱專輯好似未試過拎
無可否認川哥做評審團主席成個名單真係主流好多
但今次技術類獎項作曲作詞編曲個d
多左好多台語客家話原住民語既作品入圍
我覺得相比之前集中係創作製作方向
今次亦都可以話係成個光譜闊左好多

不過佢應該真係好睇唱功
GEM先會入圍咁多 珊妮又冇入圍女歌手
仲有男歌手超級黑馬既大陸歌手
連係大陸都冇人識既歌手 微博得5000個fans...
都係一聽發現點解咁勁問邊個黎
bj4冇真係
戴佩妮呢張vocal都好勁
真係睇唱功嘅話有機會gem拎女歌手
啱啱聽過個大陸歌手嘅歌 都唔係差 不過真係完全唔知咩人
仲有余佩真 連新人都無 大跌眼鏡
牙GEM
阿漿一開頭既睡公主 where did u go個d都ok
去到之後唔睇歌詞唔知佢唱咩

Joanna一睇就係陪跑
可惜左家家和公主
可有可無
記得好似佛跳牆之前有拿過獎?
佢話係下一個李榮浩
佛跳牆今年隻可有可無真係好好聽
推介未聽過既巴絲聽下
有入圍作曲但冇新人
中華音樂人協會十大專輯同單曲都拎左
居然都入唔到新人⋯
有拎過樂團獎penny好勁 個人又得 團體又得
大家覺得國專會係邊個拎
私心娃娃或者陳珊妮
但睇個勢分分鐘係GEM
如果係漿
以後都唔想再睇金曲獎
不如你地收皮啦扮到好客觀睇成件事
到頭來又係盲反GEM
叻啦 你班人音樂造詣高過80幾個專業音樂人
咁想睇番你心水拎獎 就等年頭睇吒咤
集氣gem🙏
私心青峰
但呢個五娘教子既情況下真係唔敢奢望
今年真係陰盛陽衰
呢幾張真係都好勁
六張基本上都係創作專輯
每一張都係個個領域既表表者
話晒都係香港人又唔撐自己人
你唔係等緊雞容入圍呀?
如果女歌手係靜茹 國專要係娃娃先彌補到無女歌手
唔知點解感覺公主同Peggy 會食白果
女歌手 娃娃
男歌手 青峰
國專 太空人/藏

咁拎就perfect
GEM呢隻碟有咩問題?我覺得係出道以來最好既一張大碟
係香港人我就要撐?
唔撐漿就係撐容?

你話我盲反都好啦
隻碟d 歌好似將好多半桶水既野炒埋一碟咁
唔覺得值得入圍咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞