[推到公布] 第三十一屆台灣金曲獎入圍名單

94 回覆
0 Like 1 Dislike
女歌手今年陣容都好強而且好迎合主流品味 但無家家有啲可惜
最近幾星期好多報道話魚姐有機會爭獎 我就無咩期望 本身我都幾鍾意佢 但覺得依家金曲獎好睇創作類型歌手 或者制作人等等 而且魚姐隻碟都唔係特別好 所以不嬲都唔預佢入圍 但居然都入到圍 有少少驚訝我諗係因為今年評審主席陳鎮川本來都幾鍾意佢啲情歌先有加持佢有講過今年著重唱功同埋唱的深度
至於最後得獎我仍然覺得係娃娃 魚姐準備第6次陪跑
留名睇青峰拎男歌手
告五人 J Sheon都希望有獎
青峰拎到機會都幾高
女歌手太難估 突然太多黑馬加梁靜茹都入到 隨時真係補獎比佢有少少驚訝點解gem隻碟評價高到咁
今次女歌手係許哲珮同gem第2次入圍加Joanne 第一次入 加娃娃第4次入同魚第6次入圍 vs 已經拎過一座嘅楊乃文
幾正
覺得好有十年前既台灣獨立樂園味道
睇live突然聽到梁靜茹入圍都真係好驚喜
但我自己估會係娃娃
年歌應該係without you (以流行)及雙城記 (以時代意義)
G.E.M. 5項入圍
希望有得攞
正路都娃娃我都覺得係 但今次有補獎感覺同埋感覺陳鎮川嘅評審團隊同前幾年金曲獎有少少分別 有少少變返第15-20屆當時嘅感覺
雖然好多人話梁靜茹今次隻碟唔係顛峰之作
但我自己其實loop左好多次慢冷同我好嗎
如果真係補獎我覺得都係可以接受(雖然機會我覺得唔大)
反而GEM估唔到會入圍咁多項 除時真係拎埋
好想告五人首紅攞最佳mv

每次睇都會喊到收唔到聲
估唔到娃娃入咁少
年度歌曲補返首遺珠光明之日
女歌手遺珠鄭宜農
新人嗰邊好激烈 估唔到余真真都入唔到
男歌手竟然冇蔡旻佑
淨係一首<獨佔>嘅感情已經夠fight好多人,
雖然預咗佢唔會攞但連提名都冇真係好sad
好識貨!!!
個阿媽係我們與惡的距離李大芝個阿媽
超好戲
阿爆隻碟之前已好多人讚,所以走去YouTube到聽,又真係唔錯

男歌手希望係吳青峰成隻碟好完整又有突破,可惜太食聽者的頻率…

女歌手我覺得waa係時候拿 ,但唔排除fish好似彭佳慧咁補獎。許哲珮應該會上次一樣,作品好評但陪跑居多

新人又係另一死亡之組

btw, 阿漿今年點解有咁多入圍
係咪因為陳鎮川做評審主席
發覺每一年最佳樂團都係死亡之組
支持青峰
(雖然無入圍作詞同編曲有d遺憾)
同我諗法差唔多,不過覺得梁靜茹隻碟類情人都好正,當然主打歌慢冷我好嗎都好好
同埋今次覺得評審想比多次機會梁靜茹入圍,
GEM好意外入咁多獎項,好似仲多過娃娃,然後除左JOANNE,女歌手其他都係入開金曲獎嘅人,所以楊乃文,PEGGY入都係正常
有少少估唔到娃娃年歌都入唔到ophelia同彼個所在
余佩真係中華音樂協會拎晒十大單曲同專輯,估唔到連新人獎都入唔到,呢個真心爆冷
屌鄭宜農好撚正,雖然預左女歌手無份,但諗住會有D技術獎
入圍拎唔到咪又傷害
除非補獎啦
不過想娃娃拎
金曲獎要梁靜茹保持記錄
陳鎮川做評審主席,即刻好睇唱功同埋主流問題
男歌手我都希望係青峰
女歌手覺得一係娃娃一係GEM,娃娃隻碟就一致好評架啦,但今屆評審好BUY GEM隻碟,話有80幾位評審都好鍾意佢隻碟,但亦可能好似27屆 tanya同amei最大機會拎,最後拎唔到反而變左彭佳慧,而今屆就比左梁靜茹
屌諗起都慘,6次入圍都陪跑
估唔到熊仔一個獎都入唔到
只想講
全世界樂壇都需要多啲陳珊妮
少啲陳鎮川

今年入圍名單比起上年倒退咗好多
高質但比較非主流既鄭宜農 余佩真 熊仔 百合花 佛跳牆一係得一個提名一係連圍都入唔到
主流但質素比之前作品退步既梁靜茹 楊乃文 張震嶽就入到大獎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞