麻煩大陸有樓入一入黎(5)

1001 回覆
16 Like 143 Dislike
搞承繼係好煩,真係最好在生時搞,我當年都搞左2年先搞到出黎,仲要好大人事幫手先搞到,就算本地人都唔易搞,不過我係承繼稅前搞,都好多年前,家下D稅唔知點計,記憶中好似都30%。

當年正式比錢係俾幾百去國土局轉名,但2年用左幾多錢真係計唔返, 10幾廿萬點都有
咁都幾好阿 地下一賠2
介唔介意講東莞邊度
大嶺山果邊
賠樓,幾時先賠得完?
起好賠一間比你先,之後隔5年又賠一間
賠哂比我咪要幾十年
到時又升一倍你就唔係咁講啦
去到70歲賠100間比你,你呢100間樓用想做咩?
留俾你個仔囉
佢有父幹幫你

唔係既咪自由市場賣左佢囉唔係你想點呢
走上北京問習大大囉
由你簽約果下每平方都要賠租俾你
幾十年
發展商急撚過你
你做下資料睇下果邊樓價,未來發展好過啦
賠錢一定少好多
平湖, 等撚到蚊訓....
睇下邊個死先囉,大陸d野好麻煩,無一定標準
公證行通過左就無人會挖出黎話自己錯(除非搞大左件事)
相反如果d公務員知道有糾紛,因為佢地其實都唔完全清楚政策,又驚揹飛,就會無人肯簽名停晒唔幫你搞
有,香港人返去買樓買地都係咁買啦
咁問係驚繼承有唔同計法,而且有分唔同土地類型,又有分戶籍,一時之間未理解哂。
買咗嘅都係只限買得嘅先會發生買咗,唔買得個啲唔會發生買咗,有倖存者偏差,唔同類比。
以我見咁多係得兩種情況有機會唔得或者麻煩d
1: 無證同小產權,兩者要確實證明到係你親人合法拥有而你又有合法繼承權
2: 村股份既野,有d村係想食埋你果份既會話你戶口遷左出去,唔俾你或者收返
我屋企溪涌祖屋已賣
我之前就係村委搵幾個律師番黎幫村民搞
之前佢哋已經分咗上統建樓亦都無搵我哋,咁嘅話村股份肯定無咗我哋份啦係咪
咁應該係無左喇,或者俾人食左
你地本身有無股份先,時間隔唔耐既去問下睇下有無得追
無諗追
可能從來都無呢
我同老豆香港出世無就梗
阿爺都多年前落咗香港
想問下有冇巴打有聽過海豐縣計劃收地咁
屋企人有祖屋係個度 諗緊賣定等收地
有無 福永 人?聽聞有發展商收
push, 或者有冇D咩網有呢D資訊睇到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞