一圖解釋武肺最新變種(D614G)的威力

111 回覆
61 Like 2 Dislike
好彩的是致命率暫時都唔高
講多啲登革熱件事?
Nursing係好pay,但我極唔建議入行真心做到隻狗咁,又要日日屎尿血膿痰,又要受patient氣,又要受家屬氣,又要對住啲老屎忽APN同HM,做student嗰陣仲要慘過食屎,又要返shift
Btw樓主讀緊PhD
其實研發納米機械人用 物理攻擊消滅人體裏面嘅病毒會唔會依個研發疫苗或者其他療法?
唔係群體免疫 可以解決病毒變種呢個問題嗎?
應該唔會朝依個方向去諗。
夠多人中過武肺而其後有足夠抗體對抗的話,理論上係唔會怕依隻病毒變種。

但.......唔好為咗咁而走去同武肺患者接觸,後果無人知的。
睇小啲小說
做完疫苗,初步有效殺病毒時又要試下對人嘅效用同副作用有啲咩。

一陣啲副作用係殺死你快過殺病毒,咁又可以收一收皮再研究過。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%99%BB%E7%93%A6%E5%A4%8F%E7%88%AD%E8%AD%B0

如果想知多啲可以再搵下啲新聞
佢係連出疫苗個藥廠都認個疫苗係唔啱未受感染嘅人打,未受感染時打咗疫苗後先受感染,個死亡率高。
我想問同一病毒 如果感染唔同人種 會唔會分別於唔同地區各自變種成為類似但不同嘅病毒??
你指病毒會唔會因為人種的分別而傾向轉化成為某一種類別/形態?

暫時無任何可信資料有研究依一範疇,有啲研究話病毒傾向感染某一特定人種,其實好多時候都要睇埋佢哋文化習慣,願唔願意戴口罩、肯唔肯遵守社交隔離措施、衛生條件等等。

單憑睇感染數據就話病毒天生專門襲擊某人種其實係好唔恰當。
咁RNA病毒變種快大家都知
但邏輯上黎講 病毒變種越快 唔係應該越易趨向變種變到自己滅亡嘅地步咩 因為我諗佢變種唔一定係變到咁強 更有可能變到自己唔適應係宿主體內生存咁先啱架
仲有 病毒要變種變到有更強傳染性或毒力 唔係應該要好旦女時間先可以隨機撞中咩
我睇過一個故事 講兔仔嘅黏液瘤病毒 一開始都接近99%死亡率 佢都要用超過二十年 雙方先變得比較互相忍容局面
依家一年都冇 真係我地唔好彩?
應該咁問 宿主DNA 影唔影響病毒變種
變種可以令病毒擁有新的特性。

能夠與宿主共存得越耐的病毒先可以留得低,而變種成為自我滅亡的病毒久而久之就會消失。

好簡單咁講,假設人類「變種」成為藍絲同黃絲,藍絲成日做on9嘢自取滅亡,黃絲就勤運動少煙少酒。

久而久之藍絲人口越漸降下,黃絲人口就會逐漸成為人口的大多數。
好明顯你唔知道篇新聞同你話”物理方法”(扯開個protein shell?)殺病毒有咩分別
病毒唔係一個個體
而係一個群體
By chance唔同既個體可能向好/壞既方向mutate
“壞”既不值一提(可能被免疫 or 太快殺死個host扼殺自己生存空間etc)
“好”既就會同宿主共存同傳播
Oh my god 我一直以為係續個計 每個病毒自己各自複製出黎果陣嘅突變
如果佢有做RT-PCR,而佢的Primer又涵蓋嗰個位置,再順手做埋sequencing的話,就可以知道有無變種病毒的出現。
淨係話negative
其實唔知做咗乜
我知就唔使問啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞