一圖解釋武肺最新變種(D614G)的威力

111 回覆
61 Like 2 Dislike
0.研究
1.臨床
2.製造

如果期間有變種就可以重頭嚟過
好難刻意,咁啱就係咁。病毒一直有發生異變,而依一個D614G變異跑贏咗咁解。
是但啦 隻毒變種咪又係繼續返工返學
之前已經話免疫係得好少時間,之後係可以又會中
佢真人咁講?

唔會呀嘛。
沙士都消失左 投資黎做咩
支持薯巴
梗係唔得啦,你估打機咩。
變咗種個基因圖譜唔同咗
啲嘢打入人嘅身體,唔可以咁兒戲。
一陣好似登革熱疫苗咁,打咗針仲易死過未打就仆街啦。
詳情可以睇返當年菲律賓登革熱疫苗啲新聞。

仲有好多病無藥醫,搵唔到原因,對比個世界,人類嘅能力只係好弱。
其實疫苗主要係針對病毒某部分嘅結構去等身體受體有免疫反應, 如果咁啱針對研究個區域結構上有變化, 其實真係接近由零開始
tech野 push多 d人望
唔駛由零開始,以Moderna為例,佢哋整好咗將武肺S protein的mRNA打入落人體的系統,只要將mRNA排組轉換成為D614G排序,理論上就能夠促成人體製作辨認D614G的抗體。
新冠病毒個變種好似比其他快
Cell 話冇咩分別
唔好鳩噏
https://www.cell.com/cell/pdf/S0092-8674(20)30817-5.pdf
會唔會戴口罩戴到出年
你指我邊part鳩噏?

你指佢講D614G好大程度唔會影響疫苗所產生的抗體辨認,定係?
可能武肺有智慧
"威力"

Will D614G make infections more severe?

So far there is no evidence that infection with SARS-CoV-2 containing the G614 variant will lead to more
severe disease.
By examining clinical data from 999 COVID-19 cases diagnosed in the United Kingdom,
Korber et al. (2020) found that patients infected with viruses containing G614 had higher levels of virus
RNA, but not did not find a difference in hospitalization outcomes. These clinical observations are
supported by two independent studies: 175 COVID-19 patients from Seattle, WA (Wagner et al., 2020)
and 88 COVID-19 patients from Chicago, IL (Lorenzo-Redondo et al., 2020). Viral load and disease
severity are not always correlated, particularly when viral RNA is used to estimate virus titer.
The current
evidence suggests that D614G is less important for COVID-19 than other risk factors, such as age or
comorbidities.
又好大威力啊
無錯呀,的確無證據D614G會引起更嚴重的疾病或後遺症,我文中一字都無提及過依一範。

集合一直以來咁多份paper,大家用唔同手段都得出一致的結果係,D614G變種比未變種的更有效入侵人體細胞。
睇 biorxiv 唔好太認真 , 好多最後都係去狗屎垃圾 journal
時間花係值得嘅事上面
其實樓主quote果篇文都無講過disease severity有無改變,只係更加容易infect cell。到底呢個mutation會唔會令people to people transmission得更勁,篇文無提及過。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞