[工會撚入]吳敏兒係咪白頭佬2.0?

80 回覆
27 Like 10 Dislike
主持
起碼人地肯帶頭做
可能有地方做得唔好 但都仲係可接受
比D時間人修改下
唔洗下下上連登分化
我支持任何一個肯出心出力做實事既人
叫佢解釋等左成個月
追到好似追糧咁
朋友唔想做到咁膠,成個乞衣咁
所以先公開所有野

態度問題都算
拎資料,唔得
問問題,唔得

改進緊係好啦,
問題係佢都唔覺得有問題,
唔面對現實,
咁點進呀?
最正係
你去信總部投訴佢
佢自己直接跟進,果種跟進係無跟進
之後當日佢就用facebook 回覆(我真係無打錯,我用電郵問,佢用facebook回覆)係咪白色恐怖?定係講比我朋友知,當日我係睇到你留言,你一個打工仔,我洗撚同你交代?

睇到呢度唔想睇,你似有妄想症
多謝回覆
所有意見都唔會扮睇唔到
我親耳聽到佢唔主張開好多工會去拎票
話最重要係運作個工會
其實工會係香港仲未成熟(但金總搞得真係好好)

呢個post連討論都無....
起碼如果多人屌我分化撚,我都會好開心,因為代表有好多工運手足!

另外點解我咁講,因為工會目的原本係幫工友掙取權益

而香港政治架構,令到工會有政治參與權(立會、勞顧會、特首後選人),所以都有埋政治性質

而最近好多罷工街站都係提倡入工會=反國安=罷工,有小小係失去原有工會本質

我覺得比較合適係:入工會一齊參與工運(係提倡社會主義)

Sorry,講到1999
香港工會得一個用途 拎票
呢個就係搞手咁多年都比唔到正確工會認知大眾嘅失敗

其實有啲工會真係唔差,泛民有金總,唔記得勞聯定工聯有個電力工會,當年外勞都逼到僱主上電台解釋

而有啲唔係工會,就係權益聯盟
好似編劇家、廚師聯盟、音樂人呢啲都發揮到工會作用,都做得好好

所以工會搞得好唔好,一來要有班人肯付出,二來都要對工會有認知(工會教育)

如果單純為標果啲工會無必要收會員,7個人開7個工會仲好啦.....都係一個戰線
受法例限制 咩都做唔到
呢個諗法又唔可以話你有問題,守法係香港核心價值

但法律原意係點?
當年點解7日有1日休息日?
唔係無啦啦生出來,係工廠時間,班工人同當時啲神父組織工運,加上好多因為休息不衍生職業安全理由而逼到政府立法

所以法律係保障大眾
但有雞先定有蛋先?

我唔知,但唔做就無

同埋想講工會係一個平台去組織工運
唔係唯一平台

只要勞動者(好大陸terms)一齊去掙取權益就係工運
亦都唔洗受法律框框住
正正係因為法律唔保障,所以先反抗
去更正/修補(制度內)
比壓力無良僱主(制度外)

又係1999, sorry
雖然唔知你果D內容真定假
但我可以答你佢係垃圾
係全工會都知我老母算係高級工會成員
貼晒圖啦wo 手足

Btw, more
可唔可以幫手叫你母親大人fw 比高高在上嘅主席睇?
個問題係冇法例去保障工會權益咁濟
標題誤導 可恥
點計都係人哥2.0
無得改
明明就係人哥

樓主可恥 拉
刻意解釋:
我有打左個問號嫁,所以你係第一個讀者肯答問題

Sorry, 因為工運post無人睇,諗住打白頭有人回,我係標題黨
Push
搵傳媒啦
邊有人想知
有無記者朋友做呀
幫推
推多幾下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞