[工會撚入]吳敏兒係咪白頭佬2.0?

80 回覆
27 Like 10 Dislike
聲明:代朋友post

我個朋友係好留意工運,好多新工會都有留意佢哋做緊咩,睇吓有無咩活動可以去支持吓咁

點知就比佢發現原來吳敏兒係咁撚西人一個!連同打工仔對話都唔敢

是咁的,吳敏兒不斷力撐飲食及酒店職工總會(職工盟)同埋香港調酒師工會搞嘅「良好僱主約章」

呢條係佢哋嘅宣傳片:
https://streamable.com/li6b5j

主張黃店請番手足,建立黃色勞資關係
發開夢嘅,當然支持啦!

咁條片都無講咩細節野,但其實黃=良知,但代唔代表係好僱主?心照啦⋯⋯

咁之後就黎料啦!係6月24號飲食總會出左條咁嘅片,我朋友睇都未睇就周圍share去朋友group ,佢諗住放工先慢慢睇,點知係咁係個group 到比人tag住屌

片:https://streamable.com/zqpu0z

原來個「良心僱主」自己係條片到強調自己逼人8折出糧,吳敏兒係無反應!無撚野吓?

咁我朋友就立即facebook inbox 叫佢道歉!質問佢係咪出賣打工仔,企係僱主果邊行工聯會路線

點撚知佢己讀不回,係立即睇到果隻,咁我朋友都知佢身為高高在上嘅主席好忙,要比啲時間佢睇下咩情況

咁就隔一兩個鐘咁inbox 下佢,每條信訊都係半個鐘內睇到,又係己讀不回

到左晚上條片就del左啦
都係無人回應!

之後就出電郵去職工盟要求回覆同埋投訴個咁撚西嘅admin/可能係真人

之後當日佢就用facebook 回覆(我真係無打錯,我用電郵問,佢用facebook回覆)係咪白色恐怖?定係講比我朋友知,當日我係睇到你留言,你一個打工仔,我洗撚同你交代?

回覆內容大概係話,收到你電郵,依家遲左覆,咁條片剪得差,其實最後係無8折出糧到,只係有行動想8折出糧姐!而職工盟無係條片入面表示支持,所以引起吳會,完

呢啲問題發生係一個工會領袖身上係好得人驚

咁我朋友係工會大團結膠,都直接將佢嘅疑問/質詢直接inbox ,並要求佢就住呢個態度道歉

之後就又黎料,係咁話己經就住條片回應左,叫我朋友唔好離題,來來回回兩三個對話咁

我朋友頂唔順,問佢到底點先搵到吳敏兒?留埋電話叫佢邊個時間方便就打過嚟傾下「良好僱主約章」內容到底係點?係咪應該改番叫職工盟認可僱主!?

我朋友就住「良好僱主約章」詳情網上搵左一日都搵唔到個計劃內容,問職工盟啲職員都講唔出(有啲聽都未聽過)

6月出左兩次電郵去職工盟同埋飲食總會,無回覆
直頭inbox問食總係咪執左,都己讀不回

吳敏兒最後回覆意思係:
你想對話呀?去街站搵我囉

有無手足可以拎住個post問下佢係咪要選票,唔要勞工權益?

可能你會話
屌!最後都無打8折
你係咪想攬炒,執晒無工開
你仲有野做,要多謝老闆

如果第日你係被打壓嘅打工仔,去搵尊貴嘅議員協助
佢同你講番呢堆野

你搵工會
工會同你講番呢堆野

你上網開個post鬧,網民同你講呢堆野

咁香港仲有冇工運?
所有野都係幫僱主

8折出糧係一個咩概念?
姐係你日日做野,但報酬反而要扣減,仲仆街過無薪假

香港
無集體談判
無標準工時
無真復職令
無退休保障
無OT
工會無保障(罷工要非工時,仲要得到僱主批準)

連工作證明都唔似澳門咁強制僱主出!
如果連工會領袖面對8折出糧都唔出聲,仲可以做「良好僱主」,咁上面堆勞權香港幾時有?

新西初選論壇仲要自欺欺人話好成功
工會有基本法27條保障?
你講埋附件3啦不如

工會領袖可以做錯野
但唔可以學晒政府果套高高在上懶理底下層

香港人由2019年6月開始不斷進步,原因係肯面對失敗

我哋由Just do it, be water, 兄弟爬山,重光區議會,商場快閃,無不反照出,舉白紙,全部都係承認自己,先可以進步

希望屯門手足見到吳敏兒街站幫手拎個post比佢睇!

初選論壇片段
https://streamable.com/09a1ll

https://streamable.com/3d3t9a
工會野,一定無人睇
自推幾下算了 1/3
2/3
3/3
竟然有人推,唔係屌我朋友小事化大
希望有屯門人代拎去街站比佢睇 1/3
唔搞都唔洗打壓工運掛?
我同你都係打工仔

個個工會都唔屌8折出糧,咁仲得了!?
2/3
3/3
垃圾、淨係識收割光環,初選論壇D人講得啱。新公會運動、關你職工盟撚事咩
佢係咁招義工,搞乜嘢?
原來係瘋狂擺街站
lm
有無手足拎去比佢睇
屯門好撚入,去唔到
真係哂氣、呀哥

連登仔屌長毛成日乞$、最少人地一直都真係有搞jr同比人告。

工盟除左收割光環之外呢
長毛會同啲阿叔對戰

職工盟係唔撚理打工仔
問下都唔撚得

仲獨裁過777

投訴又係自己處理,勁過監警會
佢啲回覆可唔可以cap哂嚟睇
P仔推唔到,手動幫你
有個人資料盡cap, 比小小時間
我好撚貼撚埋我朋友大頭,變左出賣post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞