英國d CS master conversion 如何?

74 回覆
1 Like 8 Dislike
solid ANSYS玩FEA 玩vibration
好 多謝巴打意見學到野

between 我未識oop 係咪唔需要學functional programming住?
如果focus學一個先,你建議邊個
好 多謝

希望master 有offer
可以試下用C++寫2D FEA code
唔係CFD定fluent先係用C++?
記得有同學玩simulation 寫C++寫到燥
其實無所謂,你可以用FORTRAN C++或者Julia,但你識c++其他嗰2隻,係易上手好多。

煩係因為要object oriented,如果你寫FORTRAN 會易好多,不過寫fortran去搵工無乜優勢,除非你搵番R&D既工但要C++ object oriented 寫得好,要化幾大苦功。呢啲嘢無得教,要化一定時間debug。不過ANSYS全部嘢blackbox無乜嘢可以coding,除非你玩Plugin

不過講就咁講,真係用自己打既code做simulation,又maintain到,通常已經係expert level 一般人做research 都用ansys算

但有時間可以打嗰2D玩下,練下Programming skills無時間就由佢,但你打完擺上github將來搵工又好,做research又好,都會幫到你
搭單問
Busi 仔想學啲coding
或者想試下整啲嘢出嚟 (web / app 嗰啲)
係咪未必真係要好識CS先做到

而家剩係識少少python
係咪都係由c++ 打好底先
先再去學其他language (JavaScript 嗰啲)
我嗰時玩simulation用唔隻叫ANSYS APDL,唔算寫code,算scripting野。整個2D model 唔係好似autocad咁畫出黎,係逐句command打落去好戇鳩,呢舊software就黎失傳

雖然FEA幾好玩,solve左見到d contour result合理係幾有成就感,不過coding啱我多啲好似
gmsh都可以逐句command打
Fluid
唔識c++ 淨係識fluent禁制 連UDF都唔識點算
咁比錢人地幫你做
如果你唔係打算成世人學死一隻
就學C++啦
逐句command打有時都幾on9,畫條線都要計頭尾個 x,y,z coordinate
巴打玩咩topic
啱啱開始做? 玩玩下就識
其實c++有咩好
見個個都話開始就學c++

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞